Србија

КРИВАЦ ЗА БОМБАРДОВАЊЕ СРБИЈЕ 1999. ОПЕТ ПАЛИ ВАТРУ:Ово је план србомсрца Вокера!

Фото: Јутјуб

Бивши амерички дипломата и шеф ОЕБС на КиМ Вилијам Вокер, један од главних криваца за бомбардовање Србије 1999. године, не одустаје од идеје стварања „велике Албаније“, а сада је отишао толико далеко да је чак затражио хапшење начелника Генералштаба Војске Србије Љубише Диковића за наводне злочине почињене на Косову!

Како открива Курир, овај осведочени албански лобиста увелико тражи политичку и финансијску помоћ светских моћника и спонзора како би остварио свој „паклени план“ и новим ударом покушао да дестабилизује Србију.

Албанци не одустају

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Албанци не одустаје од стварања „велике Албаније“, која би укључила и Косово, па су тако поново затражили помоћ од Вокера. Он је њихов пријатељ још од деведесетих, па се сада радо одазвао позиву и већ је у току прављење детаљне стратегије и плана како кренути у реализацију овог подухвата. Намеравају да најпре крену у медијску кампању, па да онда пређу на директно уцењивање Србије. Главни пик им је Диковић – открива извор Курира и додаје:

– Тражиће његово хапшење због, како они тврде, злочина на Косову током 1998. и 1999, али и испоручење Приштини, где би му се судило.

Такође, наш саговорник наглашава да је за Вокерову „операцију“ стварања „велике Албаније“ планирано да се потроши више милиона долара.

Ово, иначе, није први пут да косовски Албанци потражују Диковића, а последњи пут је о овој теми било речи почетком прошле године, кад се овај српски генерал нашао на списку 57 Срба за којима је Приштина издала црвене Интерполове потернице због наводних ратних злочина почињених на Косову.

Коментаришући поновни Вокеров ангажман у прављењу „велике Албаније“, председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже за Курир да Србија никад неће пристати ни на чије уцене, а камоли на захтеве самопроглашене државе Косово.

Без контроле

– То су будалаштине. Коме Србија да изручи генерала Диковића?! Непризнатој држави? Тај Вокер је саучесник у етничком чишћењу на Косову и неко ко је одговоран за бомбардовање Србије. Он би и даље да нам наноси штету, али неће моћи! Диковић је частан официр и многима је трн у оку зато што је са својом јединицом задао ударац најекстремнијем крилу терористичке ОВК, такозваним црнокошуљашима – наводи Дрецун.

Орхан Драгаш, директор Међународног института за безбедност, тврди да Вокер ради по принципу џубокса – ко убаци новац, добија песму по жељи.

– Чињеница да косовски Албанци ангажују људе из нафталина да им помажу у реализацији циљева говори да не стоје добро на међународном плану и да и озбиљни људи из света схватају да се, кад је Косово у питању, ради о територији која је без контроле, а не о држави са утемељеним правилима и поштовањем закона. Сви схватају и да таква творевина представља буре барута не само за регион него и за Европу – каже Драгаш и закључује да Вокерове речи више немају велику тежину као некад. Диковић није одговарао на наше поруке.

Монтирани извештај о Рачку
ЗЛИКОВАЦ НАС КОШТАО БОМБИ

Србија је 1999. бомбардована после „случаја Рачак“, где су пронађена тела 45 Албанаца, а за чије убиство је ОЕБС, који је водио Вокер, оптужио српске снаге безбедности. Србија је, међутим, тврдила да су у Рачку погинули албански терористи, али је на Западу тај догађај оквалификован као злочин над цивилима, што је утицало на доношење одлуке НАТО о бомбардовању.

Неколико година касније је финска форензичарка Хелена Ранта признала да јој је Вокер „диктирао“ како да састави извештај о обдукцији страдалих Албанаца у Рачку. Поједини српски политичари су тврдили и да су тела мртвих Албанаца довезена у Рачак са стране.

ЧИЊЕНИЦЕ

-Вокер 1998. именован за шефа косовске мисије ОЕБС
-Влада СРЈ 18. јануара 1999. донела одлуку о проглашењу Вокера „персоном нон грата“

-недељу дана касније, на захтев ЕУ и на интервенцију председника и премијера Русије, влада СРЈ замрзла ту одлуку

-Вокера 24. новембра 2008. албански председник Бамир Топи именовао за почасног грађанина Албаније

-на 10-годишњицу „случаја Рачак“ 2009. косовски премијер и председник Хашим Тачи и Фатмир Сејдију одликовали га Златном медаљом за услуге човечанству

-јануара 2012. учествовао на протесту Самоопредељења којим су блокирани административни прелази ка Србији

-марта 2017. присуствовао протесту у Приштини због привођења Рамуша Харадинаја у Француској, по потерници из Србије

-отворено се противио оснивању Специјалног суда за злочине ОВК

Александар Вучић
НЕМОЈ ВИШЕ ДА НАМ ПРЕТИШ!

Вокер је још маја 2017. изјавио да има пројекат за „уједињење Албанаца у Албанији, на Косову, али и у дијаспори“, што је изазвало бурне реакције.

– На страну што је сарађивао са Албанијом, на страну што га је ангажовала америчка обавештајна агенција. Је ли могуће да се ти, човече, који си нам говорио да си неутралан и објективан, данас залажеш за „велику Албанију“? Још кажеш да имаш решење! Да ли нам то опет претиш? Немој више да нам претиш! – рекао је Александар Вучић, који је тада био на месту премијера.

Извор: Kurir.rs