Србија

Кустурица: Визија Бакира Изетбеговића је испливала приликом ПОКУШАЈА УБИСТВА ВУЧИЋА у Сребреници

Прослављени редитељ Емир Кустурица указао је да актуелни члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић наставља доследно идеје свог оца „потпуно на истом курсу“, а да је истина о Бакировој визији Босне испливала приликом покушаја убиства председника Србије Александра Вучића у Сребреници.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– То је Босна у којој Срби себе не би могли препознати. Дизајнирали су је чак без спрског језика из ког су рођени ови нови језици, са својим новима именима. Где смо ми ту? Где су ту Срби? – упитао је Кустурица.

Он је указао да „није проблем у томе што Латини, православни и муслимани живе заједно“.

– Напротив, питање је шта је већински народ пред рат у Босни нудио и шта после рата нуди тим заједницама. Одбили су Милошевића да буду савезници, а православнима су понудили репризу Другог светског рата: хајде да вас убијамо, па ћемо вам се на крају придружити ако се деси да изгубимо, као 1945. године – рекао је Кустурица за Срну, преносе бањалучки медији.

Алија Изетбеговић и његови савезници су, истиче, оживели идеју о шеријату и да би „данас Сарајево било мултиетнички град то не зависи од ових људи“.

– Да је неко од Сарајева хтео да направи мултиетнички град, могао је и у ратном вихору да задржи Србе и да понуди решење а не да их по Казанима убијају, па да им из града оде 150.000 људи једне вероисповести. Да ли је понуда да људе као доктора Најдановића скидају голе, и да их јавно, као што су њему учинили, сунете па убију – рекао је Кустурица.

Срби, истакао је, имају легитимно право да негују заветну идеју косовске легенде и своје наслеђе јер оно има културолошку позадину.

– Република Српска је исходиште једног рата, а питање њеног опстанка је питање личности. Ко је тај ко ће је сачувати, а да притом атрибути њене културе буду сачуванн – рекао је Кустурица, поводом недавних политичких наступа Бакира Изетбеговића.

 

Извор: Tanjug