Издвајамо Свет

ЛАВРОВ БРУТАЛНОМ ШАЛОМ ПОНИЗИО ЗАЕВА И СКОПЉЕ: Надам се да сви схватају зашто Македонија мора да мења име!

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров одржао је велику конференцију за штампу о делатности руске дипломатије у 2017. Министар је одговарао на питања представника медија о односима Русије са САД, НАТО-ом, ЕУ, решавању кризе у Украјини, Сирији и на Корејском полуострву, као и о савременим претњама: тероризму и сајбер-безбедности

Он је подсетио на „озбиљно заоштравање ситуације због претњи које су се чуле из Вашингтона“, укључујући и то да се проблем Корејског полуострва може решити искључиво силом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Македонија

Интензивирање разговора о званичном имену Македоније повезано је са жељом САД да приме ову државу у НАТО, сматра Лавров.

Он је навео да су се преговори о овом проблему налазили у „полусну“.

– Они су се активирали тек када су САД одлучиле да Македонија треба да буде у НАТО – рекао је Лавров.

Руски министар је нагласио да, пошто је Грчка већ у НАТО-у, њени уступци се не предлажу, за разлику од Македоније „коју треба увући у НАТО“.

– Какво год име да Грчка и Македонија договоре за Бившу Југословенску Републику Македонију, ако то буде званично решено и унето у Устав Македоније, то ће сигурно сви признати. Међутим, надам се да сви схватају: не узимају се у обзир неке опште и специфичне црте два блиска народа, већ то да једна од њих постане чланица НАТО – рекао је Лавров.

Корејско полуострво и Иран

Русија ће се залагати за очување договора о иранском нуклеарном програму, рекао је Лавров.

– Последња саопштења руководства САД имају за циљ да се прекине реализација Заједничког свеобухватног акционог плана о иранском нуклеарном програму, што не улива оптимизам и стабилност – додао је он.

Москва активно подржава директне контакте између Пјонгјанга и Вашингтона, рекао је руски министар.

Он је додао да Русија и Кина предлажу да се замрзну све конфронтационе акције на Корејском полуострву, пре свега војног карактера: лансирање ракета, тестирање нуклеарног оружја или организовање великих маневара које САД заједно са Јужном Корејом и Јапаном изводе у том региону.

– Последице војног решења проблема Северне Кореје биле би катастрофалне – убеђен је Лавров.

Украјина

Русија поштује територијалну целовитост Украјине у границама које она има након референдума на Криму, рекао је руски министар.

– Настављамо да поштујемо територијалну целовитост Украјине у границама које су настале након референдума на Криму и након уласка Крима у састав Руске Федерације – рекао је он.

САД

Министар је изјавио да се Трампова администрација у међународним пословима плаши конкуренције у многим сферама.

– Чини ми се да су поступци садашње администрације САД, као што су били они администрације Барака Обаме, нажалост наследни. Без обзира на политику председника Трампа током предизборне кампање, она је остала иста, а негде је чак и енергичнија. Осећа се страх од поштене конкуренције у целом низу сфера: енергетици, испорукама гаса у Европу – изјавио је он.

– Када је у питању војно-индустријски комплекс, санкције које обухватају извоз руске војне технике и предузећа које производе одговарајуће производе, без сваке сумње имају за циљ, пре свега, да се не дозволи јачање наших позиција на штету позиција САД. Јачање је јасно, али треба поштено конкурисати, а не само забрањивати трећим земљама, а таквих је примера све више и више, да купују руске производе под претњом увођења санкција против њих – рекао је Лавров.

– Русија се у односима са САД не води логиком ‘око за око’ – додао је он.

Међутим, Русија мора да одговори на непријатељске акције САД које покушавају да демонизују Русију, рекао је министар.

Москва је завршила припреме за покретање судске процедуре поводом ситуације са дипломатским представништвима Русије у САД.

Сирија

Вашингтон не жели да сачува територијалну целовитост Сирије, рекао је шеф руске дипломатије.

– Акције које сада видимо показују да САД не желе да сачувају територјалну целовотост Сирије. Буквално јуче је била објављена нова иницијатива да САД желе да помогну такозваним снагама демократске Сирије да створе нову зону пограничне безбедности. То у највећој мери значи изолацију огромне територије дуг границе са Турском и Ираком – рекао је он.

Турски ток

Русија ће продужити „Турски ток“ кроз Европу само ако од Европске комисије добије „гвоздене гаранције“ да овај пројекат неће бити заустављен, рекао је Лавров.

Он је навео да се сада гради само прва линија овог цевовода – непосредно до Турске.

– Друга грана ће се градити само ако добијемо гвоздене гаранције Европске комисије да неће урадити исто оно што је урађено са ‘Јужним током’ и Бугарском – рекао је Лавров.

Он је додао да Бугарска опет разматра могућност прихватања друге гране „Турског тока“.

– Ми смо спремни за сваку варијанту, за коју имамо 100 одсто гаранције Европске комисије да неће бити заустављена – закључио је шеф руске дипломатије.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com