Издвајамо Србија

МАРЈАНОВИЋ НА СЛОБОДИ? Суд усвојио жалбу и укинуо Зорану решење о продужењу притвора

Фото: Јутјуб

Апелациони суд у Београду укинуо је решење којим је почетком децембра продужен за још три месеца притвор Зорану Марјановићу, осумњиченом за свирепо убиство супруге Јелене 2. априла 2016. године, на насипу у Борчи, али му није укинуо притвор

Фото: Јутјуб

Овом одлуком другостепено веће Апелационог суда усвојио је жалбу Марјановићевих бранилаца, укинуо првостепено решење тог суда и упутио предмет на поновно одлучивање, прецизирала је порптарол суда Мирјана Пиљић за Тањуг.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је напоменула да Марјановић и даље остаје у притвору.

Према њеним речима, разлог за укидање овог решења је изостанак за сада конкретних разлога, чињеница и доказа на којима првостепено веће Апелационог суда заснива свој закључак о постојању основане сумње да је Марјановић извршио кривицно дело за које се терети.

– По налажењу другостепеног већа Апелационог суда, веће тог суда које је одлучивало у првом степену није навело разлоге, односно чињенице и околности које указују да је у овом кривичном предмету сумња, са нивоа “основа сумње“ – који су потребни да би се одредио притвор, дошла до вишег степена – до “основане сумње – прецизирала је Пиљић.

Тачније, у решењу није наведено постојање довољно квалитетних доказа који потврђују основану сумњу као нужну претпоставку за продужење притвора.

При томе другостепено веће Апелационог суда је имало у виду да је у правноснажном решењу Вишег суда у Београду, којим је према Марјановићу (након хапшења у септемнру 2017. након хапшења) одређен притвор наведено да у конкретном случају произлази најминималнији степен основа сумње да је Марјановић извршио кривично дело.

– Другим речима, за наставак истражног поступка тражи се сумња вишег степена од основа сумње, дакле тражи се основана сумња да би могао да се продужи притвор – нагласио је Апелациони суд у својој одлуци.

Марјановићу је 8. децембра био продужен притвор за још три месеца, који је према тој одлуци могао да траје најдуже до 10. марта.

Притвор му је тада продужен због тежине кривичног дела за које се терети, а за које је прописана казна затвора преко 10 година, посебно с обзиром на начин извршења дела и тежину наступеле последице.

 

 

Извор: Тањуг / Информер