Србија

МАЈИ ГОЈКОВИЋ КРИВО што опозиција у Скупштини прича лажи о Вучићу

Фото: Јутјуб

БЕОГРАД – Председница парламента Маја Гојковић изјавила је данас да је протекла година била политички захтевна за рад Скупштине, али да са задовољством може да каже да је велики број посланика озбиљно радио на доношењу важних закона за грађане Србије.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је за портал Pink.rs истакла да су ти посланици радили на јачању међународног угледа и позиције наше земље, и поред опструкције појединих посланика опозиције, вербалних, а на крају и физичких напада.

„Зато је важно да кажем да је резултат рада Народна скупштина у 2017. години 89 закона и потврђених споразума, међу којима је свакако најважнији Закон о буџету Републике Србије за 2018. годину, усвојен у законском року и који са пратећим законима доноси повећање плата и пензија и привреди раст, као и велико повећање јавних инвестиција, што је најбоља потврда успешних реформи које се спроводе“, истакла је Гојковић.

Она је навела да су донети и други важни закони као што је Закон о финансијској подршци породици, којим се омогућује женама које се баве пољопривредом, женама које су ангажоване ван радног односа, на уговор о делу или на уговор о привремено повременим пословима да остваре право на породиљско боловање.

Подсетила је и на Закон о дуалном образовању, који ће у већој мери одговарати потребама привреде и тржишта рада, а младима отворити веће шансе за запошљавање.

Навела је и да су на међународном плану остварени бројни успешни сусрети.

„У Парламенту су били председници Немачког Бундестага, оба дома Федералне скупштине Руске Федерације, Свекинеског народног конгреса НР Кине, председници парламената земаља региона и многи други. Годину смо завршили успешном посетом Кини, када сам са председником Свекинеског конгреса Џангом Деђијангом, потписала Протокол о оснивању парламентарне комисије, у складу са свеобухватним стратешким партнерством Србије и Кине“, рекла је Гојковић.

Она је истакла и да са председницом Владе Србије има одличну сарадњу и редовне контакте.

„Што се тиче њеног рада на челу Владе Србије, мислим да је одлично одговорила функцији на којој се налази. Ана је имала подршку Српске напредне странке и председника Вучића од почетка, али је у делу јавности дочекана са дозом резерве, а моје је мишљење да је својим досадашњим радом показала да је одлука председника Вучића да је предложи за председницу Владе био добар избор за Србију,“ истакла је Гојковић.

Поводом псовки и сцена насиља који су обележили нека од скупштинских заседања, Гојковић каже да су „аматерске представе и скечеви једног дела опозиције, уместо важних закона о којима смо расправљали, дошли у први план“.

„Грађани Србије су могли да виде псовке, многе увреде, уношење камена, чупање микрофона, па све до насилног упада Бошка Обрадовића у мој кабинет и физичког напада на председника Административног одбора Александра Мартиновића“, навела је Гојковић.

Према њеним речима, не може се више говорити о неком изолованом инциденту, већ је то учестало насилно понашање једне групе посланика, пре свега посланичке групе Двери, уз прећутно одобравање или аплаузе ДС и ДЈБ.

„То показује да опозиција нема никакве аргументе, нити идеју како би нешто боље урадили. Када би имали икакав политички програм, када би грађани Србије могли да чују од њих ставове о важним политичким питањима, и седнице Парламента би изгледале другачије. Овако, њихово деловање у Скупштини се своди на вређање председника Парламента и председавајућих, смишљање најгорих увреда и лажи о председнику Србије Александру Вучићу. То је сва њихова политика“, оценила је Гојковић.

Поводом повреде коју је задобила, Гојковић каже да су Двери показале своје право лице и да она није прва, ни једина жена која је била жртва њиховог напада. Подсетила је како су завртали руку чланици Републичке изборне комисије, како су испред Телевизије Пинк напали новинарке Гордану Узелац и Мару Драговић. „То су исти они који су говорили како се тобоже залажу за породичне вредности, а показали су како они виде те вредности“.

„Међутим, поражавајуће је затварање очију дела јавности и опозиције пред тим насиљем, а на ћутање могу само да гледам као на одобравање таквог насилничког понашања. Посебно су лицемерни коментари „ако се уопште и десило“ које је долазило чак и од појединих жена, посланица опозиције“, рекла је Гојковић.

Окупљају се око Ђиласа ради личних интереса

Маја Гојковић оценила је данас да се разни делови ДС уједињују око Драгана Ђиласа ради личних интереса и „ваљда да наставе тамо где су стали са упропаштавањем Београда“.

Гојковић је рекла да резултати које је остварила актуелна београдска власт фрустрирају разне огранке Демократске странке, али не могу да забране Српској напредној странци да говори о томе и не могу да забране грађанима Београда да то препознају.

Она је за портал Pink.rs истакла да им смета то што се Београд гради.

„То се њима не допада, али зато им се допада реконструкција Булевара краља Александра, где је узета најскупља понуда, у време Драгана Ђиласа, реплика Теразија, коју је ветар одувао, а која је грађане коштала стотине хиљада евра“, навела је Гојковић.

Поводом тога што све више људи напушта Покрет слободних грађана и зашто је тај покрет изненада одлучио да пружи подршку кандидатури Драгана Ђиласа за градоначелника Београда, Гојковић каже да су Београд и Београђани на својој кожи осетили како Демократска странка и разни бивши и садашњи председници и функционери Ђилас, Шапић и Шутановац брину о њима.

„Једина идеја око које се сада окупљају Јанковић, Ђилас, Јеремић и сви други јесте да поново дођу у прилику да се баве својим личним интересима и да поново задуже Београд, на штету грађана Београда“, оценила је Гојковић.

Са друге стране, како је истакла, тим градоначелника Синише Малог остварио је бројне резултате, стотине реновираних фасада, обновљене булеваре, нове паркове и тргове, све оно што Београд чини европском и светском метрополом.

„Зато ће Београђани на изборима одлучити да ли желе модеран Београд, град кранова, нових фасада, у који долазе инвеститори и у ком се стопа незапослености смањује, или повратак у нека прошла времена када су корупција, криминал и неодговорност били карактеристика власти у Београду“, поручила је она.

Упитана да ли је одлучено ко ће бити кандидат владајуће коалиције на изборима у Београду, рекла је да ће се о тиму за Београд разговарати у оквиру градског одбора, као и на Председништву странке када буде дошло време, јер избори још увек нису расписани.

„Иако нисам из Београда, као неко ко живи и ради у овом граду примећујем да је Београд постао светска метропола и да су резултати градске власти заиста велики“, оценила је Гојковић.

Она је додала да је Београд крајем 2013. године имао празну касу, док су за претходне три и по године јавне финансије доведене у ред и да је смањен дуг Београда, а да су истовремено асфалтиране бројне саобраћајнице, реконструисане и уређене многе улице, да се улаже у нову водоводну, канализациону и топловодну мрежу, обнављају градске пијаце, фасаде, паркови и тргови.

Упитана да ли су могући ванредни парламентарни избори у 2018. и да ли за то има разлога, Гојковић каже да је СНС донела одлуку о изборима на страначким органима и након тога није више разговарала о тој теми.

„Било је аргумената „за“ и „против“, а превагнуо је став председника Вучића да су интереси Србије на првом месту и да је боље да имамо само изборе за Скупштину Београда. У Скупштини Србије није увек лака ситуација, али и поред тога доносимо важне законе и имамо већину која подржава Владу Србије“, закључила је Гојковић.

 

Извор: Tanjug