Издвајамо Православље

МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ! СРЕЋАН БОЖИЋ: Ове обичаје испоштујте на најрадоснији ХРИШЋАНСКИ ПРАЗНИК

Данас славимо рођење Исуса Христа. Божић је празник целе породице и најрадоснији хришћански празник. Редакција портала Србија јавља вам жели срећан Божић традиционалним поздравом – МИР БОЖЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ!

 Припреме за овај празник почињу 40 дана пре 7. јануара Божићним постом који представља прочишћење духа и тела.

Од Божића до Богојављења, људи се у Србији поздрављају речима „Христос се роди“, а отпоздрављају са „Ваистину се роди“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Божић је празник целе породице и зато се очекује да она током празничних дана буде на окупу, а прати га велики списак народних обичаја, попут ломљења погаче.

ОБИЧАЈИ:

Срби Божић обележавају од памтивека, а Бадњак, односно божићно дрво представља срећу, здравље и напредак. Уз дрво, дарује се и жито да би наредна година била плодна.

Обавезно је и уношење сламе, јер је то обичај још из предхришћанског периода који заправо представља приношење жртве духу Христа који је и рођен на слами.

На Божић се окупља цела породица. Тада се чесница окреће у смеру кретања Сунца. Као жртва се најчешће приноси прасе, које представља награду укућанима за четрдесетодневни пост.

ЧЕСНИЦА

Када домаћин дође из цркве, поздрави све у кући божићним поздравом, љубећи се међусобно и честитајући једни другима празник.

У кућу долази посебни гост „Положајник“, који се обично договори са домаћином, а може бити и неки случајни намерник. Положајник поздрави све Божићним поздравом, и одлази код шпорета. Он отвори врата на шпорету или пећи, и џара ватру говорећи здравицу:

„Колико варница, толико срећица,
Колико варница толико парица (новца)
олико варница толико у тору оваца,
Колико варница толико прасади и јагањаца,
Колико варница, толико гусака и пилади,
а највише здравља и весеља, Амин, Боже дај.“

Домаћица такође рано ујутру пече погачу, која се зове чесница. У њу се ставља новчић – златни, сребрни или обични, одозго се боде гранчицом бадњака, и та чесница има улогу славског колача на Божић. Када чесница буде печена, износи се на сто где је већ постављен Божићни ручак.

Домаћин исече део печења за Божићни ручак (обично леву плећку, главу и део од ребара). Када сви стану за сто, домаћин запали свећу, узима кадионицу, окади иконе, кандило и све присутне, кадионицу преда неком млађем који кади целу кућу.

Ако нико не зна да отпева божићни тропар онда се наглас прочита „Оче наш“. Кад се молитва заврши приступа се ломљењу чеснице. Чесница се ломи на онолико делова колико има чланова породице и једно парче за случајног госта.

 

 

Извор: Информер