Србија

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: Бојим се да Вучићева политика води издаји

Митрополит Амфилохије (фото:ЈуТЈуб)

Митрополит црногорски-приморски Српске православне цркве Амфилохије изразио је бојазан да политика председника Србије Александра Вучића води „издаји Србије и Косова“, пренели су црногорски медији.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„С Вучићем нисам имао никакав сукоб. Он је први председник Србије који је био на Сабору.… Сада се бојим да његова политика води издаји Србије и Косова и да се зато променио“, казао је митрополит Амфилохије у интервјуу херцегновској телевизији ТВ Нови.

Митрополит СПЦ је саопштио да је „Апел за одбрану Косова и Метохије“, а чији је он један од потписника, написан „због неповерења и комбинација које се праве“.

На питање како гледа на Вучићев потез да се о Косову консултује са интелектуалцима, митрополит Амфилохије је одговорио да сматра да председник Србије жели да смањи своју одговорност.

Божић у храму Христовог Васкрсења у Подгорици

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је на Божић са свештенством свету службу Божју у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Хиљаде вјерника који су се постом и молитвом припремали да дочекају празник Христовог Рождества присуствовали су светој Литургији. Митрополит Амфилохије је произвео протпрезвитера Далибора Милаковића чином протопрезвитера-ставрофора са правом ношења напрсног крста. Прочитана је Божићна посланица Патријарха српског г. Иринеја и свих архијерејима Српске Православне Цркве вјерном народу.

На крају Литургије, након светог причешћа, вјернима се обратио митрополит Амфилохије:

– Господ нас је данас цјеливао својим божанским пољупцем. Цјелива нас и овдје у тајни своје Крви и својега Тијела и учи нас да је тај цјелив божански наше људско призвање и у односу на Бога и у односу једних на друге. Ако нас Бог цјелива, онда смо и ми дужни да једни друге цјеливамо цјеливом божанске љубави и доброте. То је призив сваком људском бићу.

Митрополит је рекао да је Бог због тога и створио овај свијет:

– Није га Бог оставио, него је сам дошао да га пољуби, да га загрли и да га освешта и освети Његово рађање и Њњегово живљење и у времену и у вјечности. Христово рођење је освећење свакога рођења. Материнска утроба Пресвете Дјеве је освећење сваке материнске утробе. Она материнство поставља у основну светињу људскога живота.

Митрополит Амфилохије је испред Саборног храма са дјецом преломио божићну чесницу.

 

Извор: danas.rs, spc.rs