Србија

МОБИЛИЗАЦИЈА У ПРИШТИНИ: Креће офанзива на Србе да прихвате „Војску Косова“

Фото: Јутјуб

Немамо времена за губљење, Косову је потребна сопствена војска, поручују представници власти у Приштини. Тврде да је „Војска Косова“ могла да буде формирана прошле године, али да су стратешки партнери Приштине инсистирали да се то уради кроз промену устава, чему се противи Српска листа. Са почетком 2018. године појачава се притисак на Срба, односно покренута је својеврсна офанзива, како би променили одлуку.

Првобитно је средином децембра, први пут неко од представника Владе у Приштини проговорио о роковима за формирање „Војске Косова“. Наиме, премијер Косова Рамуш Харадинај изјавио је да ће најкасније у марту бити завршена трансформација Безбедносних снага Косова у Оружане снаге Косова.

Како би покушали да остваре своју намеру, приштински званичници су покренули офанзиву одмах после Нове године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Војска Косова је могла да буде формирана прошле године, али су стратешки партнери Приштине инсистирали да се то уради кроз промену устава – изјавио је шеф кабинета председника Косова Беким Чолаку за приштински дневник Коха Диторе.

Он је рекао да Приштина неће бесконачно чекати да се формира војска и додао да је прва половина ове године најпогодније време да се оконèа тај процес.

– Немамо времена за губљење, а Косову је потребна сопствена војска – рекао је Чолаку.

На његову изјаву надовезао се косовски министар безбедности Рустем Бериша:

– Косовско министарство безбедности започеће интензивне разговоре са српским политичким представницима како би се постигао конкретан договор о будућности БСК-а.

Он је рекао да је циљ састанка са посланицима Српске листе и лидерима да се обезбеди консензус о трансформацији БКС-а у оружане снаге, а кроз уставне измене.

Његов заменик Агим Чеку је, крајем децембра, рекао је да се са Српском листом воде разговори о трансформацији БКС-а и евентуалној подршци ове листе промени косовског устава која је за то неопходна и да „има помака“.

Из Српске су, са друге стране, тада тврдили да на ову тему нису вођени никакви разговори, поновивши ранији став да „нико са листе неће подржати формирање некаквих снага које помињу поједини албански представници“.

Тај став је поновио и потпредседник Владе Косова Далибор Јевтић. Он је у интервјуу за Глас Америке рекао да Српска листа неће гласати за транформацију Безбедносних снага у Оружане снаге Косова.

– Српска листа има врло јасан став по питању трансформације, односно онога што се назива формирање Војске Косова. Ми нећемо гласати за формирање Војске Косова – рекао је Јевтић.

Подсећамо, међународна заједница, пре свих САД, траже да се питање трансформације БСК у „Војску Косова“ реши кроз уставне промене, за које је потребан пристанак Срба.

– Ја подржаван постепену, транспарентну и професионалну трансформацију БСК у будућу Оружану снагу Косова, како би то била мултиетничка снага која представља све заједнице на Косову. Ја јасно подржавам опцију да за прелазак из онога што је данас у оно што треба да буде сутра то разматра кроз промена Устава Косова. То наравно подразумева и подршку мањинских заједница унутар Косова. Мислим да је то остварљиво. Спреман сам да са својом екипом у томе помогнем – казао је амерички амбасадор на Косову Грег Делави.

Извор: Telegraf.rs