Издвајамо Србија

МОСКВА ШОКИРАЛА БРИСЕЛ, БЕОГРАД ЋЕ ИЗАБРАТИ РУСИЈУ? Путин нуди Србији ЕЕУ, Српску и север Косова

Председник Русије Владимир Путин изразио је очекивање да ће текући преговори Евроазијске економске уније (ЕЕУ) о оснивању зоне слободне трговине са Србијом бити успешно завршени и ће Београду много пре 2025. године, када би по проценама Брислела могли да постанемо чланица ЕУ, бити понуђено да приступи Евроазијској економској унији

Како је додао, увиђа и велики потенцијал у потписивању споразума о трговини и економској сарадњи између ЕЕУ и Народне Републике Кине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Уверен сам да Евроазијска економска унија и кинеска иницијатива „Један појас – један пут“ могу ефикасно да допуњују једна другу – поручио је Путин.

Апеловао је и на проширење сарадње између ЕЕУ и Заједнице независних држава.

– Сматрамо да је разумно да истражимо могућности за успостављање дубљих веза између ЕЕУ и Заједнице независних држава, чије би поједине чланице могле постати посматрачи у ЕЕУ – наводи се у саопштењу Путина упућеном лидерима земаља ЕЕУ.

Реакције Москве уследила је после нових притиска Запада на нашу земљу и претњи Америке, Велике Британије и бриселске бирократе да ће блокирати отварање поглавља, ако се не одрекнемо Русије.

Руски председник је уверен да је најбоље решење да се Србима у Републици Српској да право на самоопредељење, као што је Америка дозволила Албанцима на КиМ. Уз то, мишљење Русије је да би требало омогућити Србима на северу Косова припајање централној Србији, чиме би се створило уједињење Срба, а посебан статус би имале српске енклаве и манастири.

Високи функционер Путинове Јединствене Русије Сергеј Железњак поручује да је Путинова иницијатива директан одговор на све јаче притиске на Београд и Бањалуку да одустану од политичких, војних и трговинских веза с Русијом, уведу јој санкције.

– Супротно ставу и деловању ових снага, Србија корак по корак јача државни суверенитет и своју државу и политички систем. За Русију је Србија стратешки партнер. Лидери наших земаља су се до сада срели десет пута, што потврђује висок ниво руско-српске међудржавне сарадње, која потврђује братске односе између наших народа – наводи Железњак.

Руски аналитичар Владимир Зотов каже да је нови пакет уцена које је Запад спремио Србији очекиван.

– Притисци Запада на Србију да се огради од односа са Русијом, да се не дозволи статус хуманитарцима у Нишу, као и уцењивање по питању отварања нових поглавља неминовно ће се наставити, али то само треба да мотивише Србе да се другачије организују. Русија ће подржати уједињење Срба на Балкану у једну државу само ако власт у Београду то буде желела – подвукао је Зотов.

 

 

Извор: Тањуг/Република/Информер