Издвајамо Русија

МОЋНА РУСКА АРМИЈА: Стигла најсавременија борбена опрема за елитне ратнике на Кавказу

Око 3000 комплета савремене борбено-тактичке опреме „Ратник“ испоручено je оперативним руским јединицама које се налазе у саставу Јужног војног округа, базираним на Кавказу. Стигли су и нови системи наоружања и специјалне војне технике за извршавање најсложенијих борбених задатака

„Новим типом опреме снабдевене су све оперативне борбене јединице распоређене на простору Северне Осетије, Дагестана и Ингушетије, а такође и састави који се налазе у оквиру руске војне базе која се налази на простору Јужне Осетије“- истакао је Вадим Астафејев начелник прес-службе Јужног војног округа (скр.ЈВО).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, комплети нове борбено-тактичке униформе представљају универзални систем у коме се налазе савремена средства балистичке заштите, комуникационе опреме, наоружања и муниције. Борбени комплет омогућава ефикасну борбу у свим метеролошким условима, без обзира на доба дана. Ова опрема је већ употребљавана за време противтерорстичких војних вежби које фреквентно изводе јединице у саставу Јужног војног округа.

Основу овог комплета представља нови шлем и систем балистичке заштите, борбени комбинезон, гарнитура са системом активне заштите од буке, заштитне наочаре, комплет ојачања на зглобовима лакта и колена. Од наоружања, у оквиру система се налазе нови бацачи граната, аутомати, снајперске пушке, муниција и борбени нож. Од специјалне опреме треба издвојити дневно-ноћни нишански систем, компактни двоглед, унифициране оптичке и термовизијске уређаје.

Поред тога, у саставу комплета се налази универзална лампа, сат, двострани маскирни комплети за зиму и лето, аутономни извор тополоте, ранац већег капацитета, индивидуални пречистач воде, мали пешадијски ашов, средства заштите органа за дисање, средства атомске и биолошке заштите, медицински сет за указивање прве помоћи.

Борбено-тактички систем у свом саставу има 59 елемената који омогућавају војнику боравак у различитим климатским условима, и ефикасно извођење борбених дејстава без обзира на спољну температуру. Они се деле на елементе који повећавају ниво балистичке заштите војника, затим елементе наоружања, елементе који су задужени за одржавање комфорних услова употребе и општу способност војника, елементе извиђања, командовања и везе.Овај систем је тако конфигурисан, да може врло лако да се пренамени за различите специјалности у оквиру копнене војске: пешадинац-стрелац, извиђач, возач итд.

Први контигент ове опреме ће бити испоручен јединицама комбиноване армије, која се углавном састоји од мотострељачких јединица чија бројност премашује 25-30,000 војника.

Формирање оперативних комбинованих састава армијске величине, на практично свим главним стратегијским правцима одбране Русије, идеја је коју је надавно промовисао министар одбране Сергеј Шојгу. Комбинована армија подразумева интеграцију готово свих видова и родова који постоје у војсци РФ, под јединствену централну команду. У њихов састав ће ући јединице које су у великој мери модернизоване и које су у међувремену прешле на напредни ниво оперативних способности, које омогућавају извођење најсложенијих борбених операција по стандардима 21. века.

Основну ударну снагу ће чинити мотострељачке и оклопно-механизоване јединице ранга дивизије и бригаде, затим артиљеријско-ракетне и инжењеријске јединице ранга бригаде, увезани дивизиони противваздухопловне и противракетне одбране, јединице везе и АБХО. У њеном саставу ће се налазити и ваздухопловне јединице ранга пука, у оквиру којег ће се налазити ескадриле ловачке, бомбардерске и јуришне авијације, као и поморска компонента коју ће чинити ратни бродови и подморнице.

 

Извор: rs.rbth.com