Србија

НАСТАВЉА СЕ СУЂЕЊЕ МИРИ МАРКОВИЋ: Ево када ће Слобина удовица стићи у Србију!

Фото: Јутјуб

Поступак због злоупотребе са доделом државних станова застариће тек 2030, а супруга бившег председника ће имати 87 година

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мирјана Марковић, супруга некадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића, у Србију и на гроб свог мужа ће моћи да дође тек за 12 година!

Уколико јој се суђење због злоупотребе са становима Владе Србије не оконча наредних година, овај предмет ће застарити 2030. године. Тада би могла, као слободна грађанка, да се врати. Имаће 87 година.

Поједини медији су јуче пренели да је поступак против Марковићеве, која је у бекству од 2005, застарео у децембру 2017, што није тачно, саопштили су из београдског вишег суда. Кривични поступак против некадашње председнице ЈУЛ и даље је у току, а застаревање кривичног гоњења неће наступити наредних 12 година.

– За Марковићевом су такође и даље на снази потерница и решење о одређивању притвора из 2005. – навела је портпарол Вишег суда Бојана Станковић.

Мира Марковић се терети за кривично дело злоупотребе службеног положаја подстрекивањем, за које је запрећена казна од две до 12 година затвора. Њој се иначе суди у одсуству јер није доступна правосудним органима Србије, а у Русији је добила политички азил.

Суђење се у овом случају наставља данас, а кривични поступак против оптужених почео је још 2002. Оптужени за нелегално присвајање станова из Фонда Владе 2000. године су, осим Мире Марковић, и некадашњи секретар Владе Србије Живка Цица Кнежевић, Бранислав Ивковић, Милош Лончар, Данило Пантовић, Петар Зековић, Зоран Перић, Милош Батина и Милун Милошевић, као и бивши директор Савезне управе царина Михаљ Кертес.

Подсетимо, Марковићева је побегла у Москву 2003. године. Тамо је добила азил и живи заједно са сином Марком Милошевићем, док ћерка Марија живи у Црној Гори. Мира је 2006, када је преминуо Слободан Милошевић, желела да дође на сахрану, али је одустала јер се бојала да ће бити ухапшена.

 

Извор: Kurir.rs/Espreso.rs