СРБИЈА ЈАВЉА

НОВА ВЕЛИКА ИЗМЕНА У ПАСОШИМА: У рубрици држављанство више неће писати „српско“

Исправка ће бити вршена у наредном периоду, за све држављане Србије, приликом обнављања пасоша који су истекли.

У Србији од 1. октобра наступа велика промена у пасошима. У њима више неће у рубрици држављанство писати „српско“ већ „држављанство Републике Србије“, пренео је РТС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако предходна ознака није била супротна прописима, у Странци за Санџак сматрали су да се тиме крше права мањинских народа у Србији.

Српски пасош много вреди: Без виза можемо у чак 119 земаља, а ево каква је ситуација са Хрватима

Први Бошњак коме у путној исправи издатој у Конзулату у Немачкој у рубрици стоји држављанство Републике Србије, јесте Мирсад Ђерекарац. Своју исправу Мирсад је добио пре Нове године.

– Моја грађанска и сва друга права у држави Србији нису угрожена, али ми ово значи. Ето, само тај осећај једнакости и равноправности са другим народима у држави у којој живим – каже Ђерекарац.

Први допис ресурном министарству из Странке за Санџак послали су у децембру 2016. године.

– Стављање придева „српско“ значи, у ствари, да се ставља једна национална одредница, једно национално обележје, што није у складу ни са Уставом ни са Законом. Сви мањински народи, односно, несрпски народи у Републици Србији, подводе се под одредницу „српско“ и ми смо тражили да се то исправи – каже председник Странке за Санџак Февзија Мурић.

У Министарству унутрашњих послова објашњавају да је сет података који се уписује у нови биометријски пасош урађен на основу стандарда који прописује садржај, изглед и упис свих података који се налазе у пасошу.

Рубрика држављанство уписује се у облику припадности држави чије држављанство лице поседује.

Од 1. октобра, кроз апликацију у пасошу у рубрици „држављанство“ уписује се „држављанство – Републике Србије“, што је такође у складу са Законом о држављанству Републике Србије и Законом о путним исправама. У рубрику „држављанство“ у пасошу уписује се искључиво „држављанство Републике Србије“, тако да не постоји могућност избора.

Препорука заштитника грађана

Мурић се обратио заштитнику грађана у децембру 2016. године. Поступак је трајао краће од годину дана. Након више састанака, препорука заштитника грађана о измени садржаја рубрике држављанство је усвојена.

Омбудсман Зоран Пашалић сматра да је потребно направити разлику између националног идентитета или припадности и држављанства.

– Свакако треба направити ту јасну разлику која ће утицати на бољи осећај свих оних који јесу држављани Републике Србије. али који се не сматрају српским или делом српског национа – додаје Пашалић.

Исправка ће бити вршена у наредном периоду, за све држављане Србије, приликом обнављања пасоша који су истекли.

 

 

Извор: Телеграф.рс/РТС