Издвајамо Свет

НОВИ САВЕЗ ВЛАДА СВЕТОМ – АМЕРИКА У ОПАСНОСТИ: Ево зашто санкције Русији не функционишу…

Билатерална трговина Русије и Кине се подигла до 84,1 милијарде долара у 2017. години, далеко више од предвиђеног.

Најновији трговински подаци о трговини Кине и Русије би требало да буду додатно упозорење Америци да економске санкције не функционишу. У мају 2017. године су се Русија и Кина договориле да повећају билатералну трговнину на 80 милијарди до краја 2018. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Званичне бројке за 2017. годину су дошле на 84,07 милијарди долара.

Само у децембру су остварили више од 8,1 милијарди долара. Отварањем новог ЕСПО нафтовода који повезује Сибир и Кину, удвостручили су количину нафте коју Кина може увести, на 600.000 барела дневно, а видећемо да ће ти бројеви наставити да се повећавају.

И то је кључно. Сетите се, велики споразум о гасу у вредности од 400 милиона долара, који је Кина склопила са Газпромом 2014. године, није почео да испоручује гас. Први гасовод “Сила Сибира“ неће бити завршен до 2019. године. Други гасовод “Сила Сибира“ ће уследити тек након првог.

А ове две земље су се прошлог месеца сложиле око трећег гасовода, који ће довозити гас из далеког истока Русије.

Дакле, упркос малициозним коментарима западних медија о профитабилности ових пројекаа, они иду напред, а ове две земље настављају да јачају фундаменталне везе једна са другом.

Остало је још само недељу дана до трговине нафтом у јуану на Шангајској међународној енергетској берзи. Та трговина почиње 18. јануара.

Иако то неће преко ноћи променити нафтне фјучерсце, почеће да пребацује цене од тржишта америчког долара. Такође ће побољшати ликвидност јуана, као и видљивост руске нафте на глобалном тржишту.

Значајно је то да је Кина направила први непобитни изазов у трговини нафтом у петродолару. Да би се прекинула употреба долара у свету као једине валуте за трговину нафтом, било је потребно да да прави уговор изда земља коју САД не могу одмах да нападну и спроведу операцује за промену режима – као у Ираку и Либији.

Русија овде добија, јер сада постоји пут да њихова уралска група постане међународни бренд као што су WТИ и Брент. А пошто Газпром преферира да својим дугорочним уговорима о гасу одређује цене на основу основних цена нафте а не променљиве цене природног гаса, ово је такође дугорочна победа за њих.

Повећање трговине између Русије и Кине треба, и ићи ће даље од енергије како би њихово партнерство успело. Трговина нафтом је једноставно средство за изградњу основног тока капитала између ове две земље. То олакшава руским предузећима да добију приступ кинеској престоници и обрнуто.

А ово убрзано повећање билатералне трговине је неопходно, с обзиром на теже економске санкције САД-а против Русије које ће вероватно уследити следећег месеца. Начин да се избегну санкције је стварање алтернативних средстава за обављање послова.

Кина је прошле недеље најавила да више неће скупљати средства америчког трезора. То вероватно значи да више неће рециклирати свој трговински суфицит са САД, како би зауставили прихватање јуана против долара.

И Кина и Русија схватају улоге и настављају да праве исправне потезе како би подржали променљиво макроекномско окружење. Са америчким обвезницама на ивици уласка у тржиште медведа, стварају се услови да Кина своју огромну уштеђевину распореди како би се наставило са преуређењем азијског континента.

 

 

Извор: Wебтрибуне.рс