Издвајамо Србија

НОВИ УДАР НА ЏЕП: Чак 3 милиона Срба ће због овог морати да мења личну карту!

До краја 2019. године сви грађани Србије добиће кућну адресу и број и на тај начин њих више од три милиона, колико их има према подацима МУП пријављено на пребивалиште у улицама без броја…

То значити да ће аутоматски морати да ваде нове личне документе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На иницијативу премијерке Ане Брнабић унапређен је пројекат адресног регистра.

– Адресни регистар поседује податке о називима улица и кућним бројевима и један је од кључних државних регистара поред оног о приватним друштвима, становништва и регистра непокретности. Процена је да на територији Србије постоји нешто више од 47.000 назива улица и милион кућних бројева – кажу кабинету премијерке.

Грађани којима буде мењана улица или добију нови назив, биће одређен довољно разуман рок да промену ураде и у својим документима.

За вођење регистра надлежан је Републички геодетски завод, али упис адреса РГЗ ради на основу формалних одлука јединица локалних самоуправа о давању назива улица.

– За пилот-пројекат узета је Лозница, где је именовано 677 улица, а за ове сврхе држава је издвојила пет милиона динара, а пројекат би требало да буде завршен до краја марта – кажу надлежни.

Пројекат на нивоу целе Србије креће ових дана и планирано је да се заврши до краја 2019. године, а његова вредност је шест милиона евра.

 

 

Извор: novosti.rs