Издвајамо Србија

ОЧЕВИДАЦ АТЕНТАТА НА ИВАНОВИЋА ОТКРИО: Видео сам ко је запалио возило смрти!

Фото: Јутјуб

Институт за форензику у Приштини има неколико снимака, али их ни тужиоци у Косовској Митровици ни после недељу дана од атентата нису добили. Тужилац у Приштини јуче отказао конференцију за новинаре

Упорно ћутање косовских органа о досадашњем току истраге убиства Оливера Ивановића додатно је подгрејало сумње да Приштина нешто крије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упркос најави, јуче нису изнети резултати анализе снимака сигурносних камера са места ликвидације лидера Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“.

Међутим, упркос томе, Курир незванично сазнаје да Институт за форензику у Приштини има неколико снимака, али их ни тужиоци у Косовској Митровици и после недељу дана од атентата и даље немају.

– Један од сведока дао је исказ о човеку кога је видео да пали овај аутомобил. Према опису који је дао полицији, „опел астру“ је запалио мушкарац средњег раста, који је имао капуљачу преко главе. Сведок тврди да се после паљења удаљио у правцу села Суви До – открива извор Курира који је упознат са истрагом.

Фото: Јутјуб

Без резултата

Јавност је јуче из канцеларије главног косовског тужиоца Шућрија Суље, уместо информација о напретку у истрази, добила шокантну вест – да конференције неће бити, нити је била планирана. Приштински медији су раније пренели најаву управо тужиоца Суље да ће у понедељак саопштити резултате досадашње истраге убиства Ивановића и његово објашњење да ће се информације односити на снимке надзорних камера, детаље о запаљеном аутомобилу „опел астра“, форензичке доказе и изјаве шесторо саслушаних сведока. Накнадно је уследила информација да ће косовско министарство правде преко Еулекса Србији доставити информације које поседује о Ивановићевом убиству.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да то што Приштина одбија да Срби буду укључени у истрагу шаље поруку да нешто не желе да поделе.

– Надам се да ће једном бити јасно зашто некоме није стало да се српски органи укључе. Веома је тешко радити када немате ни увид у материјал, нити у процесне радње – рекао је Стефановић и додао:

– Зато инсистирамо свакога дана – за нас је важно да државни органи буду укључени и сматрамо да би то помогло. Са ким онда да делимо податке? Неће Приштина, неће Еулекс, Унмик… Кога да питамо – Аустралију, кога, пошто смо питали све? Очигледно је да нису спремни да деле те податке – навео је Стефановић.

Скривање

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун нема дилему да се иза овога скрива намера Приштине да успори истрагу, а у крајњем и да сакрије извршиоце и налогодавце.

– Очигледно је да не желе да реагују брзо и ефикасно, да дају реална сазнања којима евентуално располажу, а то све може да укаже на намеру да се истрага усмери у погрешном правцу и отвори простор за манипулације и спекулације, али и да се сакрију прави извршиоци и наредбодавци – каже Милован Дрецун за наш лист.

Подсетимо, Ивановић је убијен испред своје странке у Косовској Митровици пре недељу дана.

Чепурин

РУСИЈА ТРАЖИ АДЕКВАТНУ ИСТРАГУ

Русија одлучно осуђује „терористички акт“ убиства Оливера Ивановића и захтева адекватну истрагу, уз учешће представника надлежних српских органа у пуном капацитету, као и међународних организација, у складу са Резолуцијом 1244 УН, поручио је јуче руски амбасадор Александар Чепурин у разговору са председником Александром Вучићем.

 

Извор: Курир / Ивана Кјајић