Издвајамо Србија

ПОЖУРИТЕ У ПОШТУ – ЧЕКА ВАС 9.545 ДИНАРА: Да би сте их подигли треба вам само лична карта и 5 минута времена!

Фото: Јутјуб

До данас су свим грађанима Србије који су остварили право на бесплатне акције подељене следеће акције: пет акција НИС-а, једна акција Аеродром „Никола Тесла“, седам акција Акционарског фонда и 31 акција „Телекома Србија“

Неки су заборавили, а неки нису ни рачунали на тај новац, али од када је донет Закон о подели бесплатних акција 2008. године, свако ко се тада уписао за њих,стекао је велики број бесплатних акција, али и дивиденди на њих. Некоме би добро дошло тих 4.300 динара од свих дивиденди, колико му припада, ако до сада није подизао ништа. Или још боље – 9.545 динара укупно од дивиденди и од акција, ако их сада прода. Ту није крај, јер ће и акције Акционарског фонда и „Телекома Србија“ моћи накнадно да прода кад се стекну за то потребни услови.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Наиме, од када је уплаћена прва дивиденда за акцију „Аеродрома Никола Тесла“ јула 2012. године, до 11. септембра прошле године сваки грађанин је стекао 2.614 динара на дивиденде плус 1.700 динара од акција из Приватизационог регистра.

Како?

До данас су свим грађанима који су остварили право на бесплатне акције подељене следеће акције: пет акција НИС а.д. Нови Сад, једна акција Аеродрома „Никола Тесла“, седам акција Акционарског фонда и 31 акција „Телеком Србија“.

– Грађани тренутно могу продавати само акције НИС-а и Аеродрома „Никола Тесла“, док се акцијама Акционарског фонда и „Телекома Србија“ не тргује (тек по изласку ових акција на Берзу биће омогућена и њихова продаја). Тренутна цена на Берзи за акцију НИС-а износи 719 динара, док за акцију „Аеродрома Никола Тесла“ износи 1.650 динара, односно уколико се грађанин определи за продају ових акција може очекивати око 5.245 динара (3.595 динара за пет акција НИС-а и 1.650 динара за акцију аеродрома) – објашњава за Телеграф.рс Иван Бојичић, шеф службе за инвестиционо банкарство Банке поштанске штедионице.

Процедура једноставна

Према Бојичићевим речима, накнадно уписивање за акције није могуће. То је важило само за оне који су се уписали 2008. године. Евентуално, наследници који желе да провере на које рачуне су им легле досадашње уплате, то могу да учине на шалтеру поште. Или, они који хоће да им будуће дивиденде лежу на рачун неке друге банке, треба да дају тај рачун у пошти.

Ко жели да прода акције прилаже само личну карту и треба да испостави налог за трговање на шалтерима Пошта у Србији, при чему Пошта не наплаћује провизију за своје услуге, што је много лакше него да дате налог брокеру.

Уколико ипак одлучите да тај посао обавите преко брокера и на Београдској берзи, неопходно је да контактирате неко од инвестиционих друштава или чланова Берзе.

Ко не жели још да продаје акције, може да подигне новац од доспелих дивиденди, такође у било којој пошти, и да сачека да се Аеродром „Никола Тесла“ изнајми француској компанији „Ванси ерпортс“, када ће мали акционари на име дивиденде добити још 12,4 евра по акцији (1.500 динара).

Признаћете, добро дође за допуну кућног буџета, нову гардеробу или неко краће путовање.

 

 

Извор: Слађана Васић / [email protected]