Србија

„Последње упозорење“ албанским политичарима на Косову: Завршићете као Милошевићев режим

Pixabay.com

Амбасадор САД у Приштини упутио је „последње упозорење“ тројици албанских политичких лидера на Косову.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тачи, Харадинај и Весељи ће сносити последице
То упозорење упућено је у вези са намером да укину Специјални суд за ратне злочине које је на КиМ починила такозвана Ослободилачка војска Косова, уз поруку да ће се, у том случају, суочити са одређеним последицама.

Према писању приштинског портала Газета експрес, три лидера Албанаца на КиМ – Хашим Тачи, Кадри Весеји и Рамуш Харадинај, суочили су се са озбиљном претњом амбасадора САД и то у тренутку када је требало да буде одржана седница Председништва косовског парламента, у среду, на тему укидања Специјалног суда.

Састанак Председништва није одржан, а Експрес пише да је током разговора са косовским политичарима Делави користио тешке речи, између осталог, да неће проћи некажњено и доживеће судбину Милошевићевог режима, ако Специјални суд буде укинут.

Експрес наводи да је амерички дипломата том приликом претио Тачију, Весељију и Харадинају, рекавши им да ће се управо они суочити са одређеним последицама, иако негирају да стоје иза посланичке иницијативе за укидање те правосудне институције.

У међувремену, на сајту Амбасаде САД у Приштини јуче је објављено обраћање амбасадора Грега Делавија грађанима Косова поводом оснивања Специјалног суда, у којем он каже да је посвећеност Косова правосуђу и његовој будућности као демократској и европској земљи под великим ризиком због иницијативе да се поништи или промени закон који даје овлашћења Специјалном суду.

„Били смо уз вас 1999.“…
Делави у том обраћању каже да жели грађанима Косова да објасни зашто је Специјални суд толико важан за Косово и зашто ће Сједињене Америчке Државе урадити све што је у њиховој моћи да осигурају да Суд спроведе свој мандат.

Косово је, казао је, ратовало 1999. и ми смо били уз вас.

„Били смо уз жртве; били смо уз правду. Нико неће преправљати уџбенике историје о кампањи злочина Савезне Републике Југославије, али реалност је да су одређени појединци који су се борили за праведни циљ слободе Косова починили злочине над другима за које морају да одговарају. И Специјални суд се односи на то“, рекао је Делави.

Према његовим речима, Специјални суд је изузетно важан за САД. Стало нам је, казао је, јер Косово не може да буде земља у којој је некажњивост правило. Прихватање такве реалности би, истакао је, значило повратак на „начин лидерства Милошевићеве ере, за коју се генерација грађана Косова борила да је сруши“.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Vestionline.com