Издвајамо Србија

ПРИТИСАК ИЗ ВАТИКАНА! ПАПА ХОЋЕ У СРБИЈУ НА ПЕТРОВДАН: СПЦ се противи његовом доласку 12. јула!

Папа преко дипломатских представника поручио да би желео да Србију посети на Петровдан. Синод СПЦ и даље против његовог доласка: Папа прво да се извини за усташке злочине

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања желео би да посети Србију 12. јула ове године, на дан када православни Срби прослављају Петровдан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Папа Фрања је, тврде обавештени, дипломатским каналима у Београд послао писмо у којем је изразио жељу да посети ‘братску Србију на дан великог православног празника како би упутио поруку хришћанског помирења и јединства’. Писмо је, како сазнајемо, достављено Српској православној цркви и Влади Србије.

И даље подељени

Већина владика у Синоду СПЦ, међутим, и даље одлучно одбија могућност папиног доласка и његову посету условљава извињењем за усташке злочине у Другом светском рату, у којима су активно учествовали и католички свештеници. Такође, од папе се очекује и да обустави процес канонизације усташког викара кардинала Алојзија Степинца.

Папин допис је, тврде упућени, узбунио епископе СПЦ, међу којима постоје и они који мисле да је могуће да папа дође у Србију на позив државе, а без сагласности СПЦ!?!

– Истина је да је папа Фрања преко сарадника доставио писмо СПЦ и Влади. У том писму изражава жељу да дође у Србију. Наводи се и да би папа волео да то буде 12. јула, на православни празник Светог Петра…Ипак, у врху СПЦ већина и даље мисли да још није време за посету римског папе и да он пре тога мора да посети Јасеновац, да се јавно извини и огради од злочина које су католички свештеници са усташама чинили… С друге стране, један број владика је спреман да прихвати папину посету, али само као државника, као шефа државе Ватикан. Ипак, те владике су у мањини – објашњава Информеров извор.

Нико у СПЦ и Влади није хтео званично да коментарише наша сазнања. Случајно или не, тек патријарх српски Иринеј је 4. јануара ове године за ТВ Храм рекао да још није време за посету папе Фрање, потврдивши да та идеја Ватикана постоји.

– Што се тиче жеље римског епископа да посети Србију, то су добре жеље и ми их поздрављамо. То би било добро нашем народу, с обзиром на односе с најближим суседима Хрватима. Србији је стало да се ти односи поправе и посета папе сигурно би томе допринела. Међутим, баш због тих односа, због рана које су још увек свеже, сматрамо да томе још није прилика. Није време. Не бисмо желели да се ма шта деси што би још више оптеретило наше односе поводом те посете… – навео је патријарх Иринеј.

Може као државник

Протојереј-ставрофор Димитрије Калезић, професор у пензији и бивши декан Богословског факултета, каже да уколико папа жели да посети Србију као државник, СПЦ ту нема никакав утицај.

– Међутим, ако папа жели да дође као верски поглавар, СПЦ мора да да своје мишљење… – истиче Калезић, додајући да не зна ништа о послатом писму. Према његовим речима, утисак је да је папа Фрања другачији од претходника.

– Сарадња СПЦ и Ватикана је у последње време интензивнија и ближа. Наши студенти одлазе тамо на школовање. Чини ми се да су везе сад много чвршће. Али не треба заборавити да постоје нерешена питања попут канонизације Алојзија Степинца, што је тренутно главна тачка спорења – наглашава Калезић.

Ордени за Гујона и Рицудиса

Патријарх Иринеј одликовао је јуче грчког официра Мариноса Рицудиса, који је одбио да учествује у НАТО агресији 1999, Орденом Светога цара Константина, а хуманитарца Арноа Гујона Орденом Светога Саве првог степена.
– Рицудис је као командант војног брода дошао у Јадранско море, где му савест није дозволила да испуни дужност, па се вратио у Грчку и отказао послушност. Гујон већ дуго ублажава страшне невоље нашег народа на Косову – истакао је патријарх Иринеј.

Верски аналитичар Жељко Ињац сматра да папа Фрања може да посети Србију само као државник.

– Тачно је да су односи СПЦ и Ватикана бољи. Ипак, мислим да су пре десетак година били на врхунцу, а да тренутно опет долази до благог захлађења. Папина посета као верског поглавара не би ишла наруку СПЦ пре свега зато што дијалог око канонизације Степинца скоро да није мрднуо с почетне тачке. Тачно је и да Ватикан преко СПЦ жели да оствари добре односе са Руском православном црквом. Ипак, не верујем да ће у скорије време СПЦ позвати папу у посету Србији – закључује Ињац.

Питали и председника Србије Александра Вучића

Папски нунције надбискуп Луцано Суријани на састанку са председником Србије Александром Вучићем 9. септембра прошле године пренео је папин позив српском лидеру да посети Ватикан, али и папину „искрену жељу да се створе услови да посети Србију“.

мојугао
ДРАШКО ЂЕНОВИЋВЕРСКИ АНАЛИТИЧАР

Око 350.000 католика који живе у Србији имају право да их посети поглавар. Ватикан није признао Косово и то је још један од разлога да Србија одржава добре односе и угости папу.

Посете папа региону

* Мађарска 1996. Јован Павле ИИ
* Румунија 1999. Јован Павле ИИ
* Бугарска 2002. Јован Павле ИИ
* Хрватска 2011. Бенедикт XВИ
* БиХ 2015. Фрања

 

 

Извор: Б. Вукчевић – М. Добромировић / Информер