Свет

Путинов тајни план: Да ли Запад има одговор на ово

Фото: Јутјуб

„Киптовалута служе као “корисно средство” за избегавање економских санкција са запада“, кажу економски стручњаци.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

О томе да Русија планира да уведе сопствену дигиталну валуту се причало још средином октобра, а сада је председник Владимир Путин наводно наложио руским званичницима да раде на развијању националне криптовалуте под називом “крипторубља”.

Према писању ФТ, Сергеј Глазев, економски саветник председника, на састанку Владе рекао је да би криптовалута служила као “корисно средство” за избегавање економских санкција са запада.

“Овај инструмент нам веома одговара за осетљиве активности у име државе. Можемо да решавамо рачуне са нашим партнерима широм света без обзира на санкције”, каже Глазев.

Саветник је наговестио да ће крипторубља бити еквивалентна рубљи, али са обртом који ће бити “ограничен на одређени начин”, што омогућава Кремљу да прати његова кретања. Још увек није јасно да ли ће криптовалуту издати централна банка Русије.

Раније је председник наредио својим званичницима у кабинету да осмисле оквир за успостављање и регулисање дигиталне валуте унутар Русије, што је учинио прошлог лета после састанка са оснивачем етереума Виталиком Бутерином. У октобру 2017. године, Путин је надаље предвидео нове прописе око криптовалуте, укључујући и регистрацију рудара и примену закона о хартијама од вредности за почетне понуде новчића (ИЦО).

 

Извор: COINDESK