Издвајамо Свет

ПУТИН ЗАДАО ЗАСТРАШУЈУЋИ УДАРАЦ ЗАПАДУ: Visa и Mastercard ДОБИЛИ ШУТ КАРТУ из Русије!

Фото: Јутјуб

Два најчешће коришћена платна система на свету – Виса и МастерЦард – забрањени су од стране Финтецх-а, руског центра за нову финансијску технологију, преноси Ведомости даилy.

Према ово листу, руске власти не желе да страним компанијама попут Виса-е и МастерЦард-а дају приступ најновијој финансијској технологији у Русији. Портпарол Финтецх-а је за Ведомости рекао да је овај потез повезан са питањима безбедности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Финтецх је основан у децембру 2016. године од стране Руске централне банке, Сбербанке, ВТБ-а, Газпромбанке, Алфа банке и других великих банака и финансијских институција. Сврха овог центра је развој и имплементација нових технолошких решења и дигитализација руске економије.

Такође ради на развијању метода даљинске идентификације, укључујући технологију за биометријску идентификацију, имплементацију пилот блоцкцхаин пројекта, и стварање јединственог простора за плаћање у Русији.

Можда овај центар има пројекте који се не помињу јавности; можда се ради о криптографској заштити и другим безбедносним питањима, изјавила је за Ведомости шефица Националног савета за плаћање Алма Обајева.

Русија промовише сопствени платни систем Мир. Сви Руси запослени од стране државе и пензионери су обавезни да замене своје Виса и МастерЦард дебитне картице са Мир картицама.

У мају је само три одсто Руса имало Мир дебитне картице, а 70 одсто испитаника је рекло да нису видели потребу за алтернативнм платним системом.

Како год било, овај потез Русије на Западу нису очекивали: Сада им остаје да грозничаво размишљају шта је то Москва наумила. Са вестима да је Путин издао наредбу да се посао око крипторубље приводи крају, све мирише на велику невољу која из Москве иде ка Западу.

 

 

Извор: Wебтрибуне.рс