Србија

ПУТИН ИЗДАО НАЛОГ ЛУКАШЕНКУ: Србија ће после овога…

Власти Белорусије на челу са Александром Лукашенком добиле су неопходну сагласност Кремља да Србији испоруче шест „мигова 29“, као и четири батерије ракетног система С-300.

Како сада ствари стоје, уговор о куповини војне технике биће потписан на пролеће 2018. године, а цене ће бити најповољније могуће, знатно ниже од тржишних.

Аминовао договор

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овакав договор конкретизован је, преносе наши извори, током овонедељне тродневне посете председника Александра Вучића Москви.

– Русија је Србији већ донирала шест „мигова 29“, а због геополитичке ситуације на Балкану и претњи НАТО пакта са свих страна Москва жели да помогне да Србија буде најјача војна сила у региону којој више нико не би могао да прети – објашњава наш саговорник, и додаје да ће та набавка бити економски врло исплатива за нашу државу.

– Белорусија као мања земља врши одређене модификације руског оружја што би за Србију било повољније него да их набављамо директно од Русије. У сваком случају, Војска Србије би систем С-300 и нови контингент „мигова 29“ могла да добије не по тржишним, већ по братским условима – објашњава наш извор.

Сви званични детаљи у вези с овим договором држе се у тајности, јер је пракса да се међудржавмни уговори овог ранга не објављују. Министар одбране Александар Вулин, који је био у државној делегацији у Москви, потврђује да је договорен висок ниво војнотехничке сарадње Србије и Русије.

– Све што смо до сада договорили спроводи се у дан и сат. Руска страна испоручује све што смо договорили, раде се ремонти и модернизације, а ми поштујемо своје обавезе. Према раније постигнутом договору, стижу нам модернизовани тенкови, модернизована борбена оклопна возила за пешадију. Још је рано говорити о набавци система С-300. Озбиљне државе о тако важним потезима извештавају јавност када дође време – наводи Вулин.

Два начина у игри

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да се набавка система С-300 и „мигова“ може одвијати на два начина.

– Један је директно од Русије, а други набавком из Белорусије, која као мала земља и сама има финансијске проблеме и врши одређене модификације које су за Србију добре и јефтиније. Некада је повољније да руско наоружање купујемо из Белорусије него директно од Руса, али да бисмо то реализовали, потребна је руска сагласност коју смо сада добили – објашњава Анђелковић.

Претња ратом на приближила Србију Москви

Јевгениј Крутиков, стручњак за Балкан и колумниста руског часописа „Взгљад“, написао је да је претња новог рата на Балкану натерала Србију да се приближи Москви. САД и ЕУ су, према његовом мишљењу, принуђени да признају да је позиција Русије у Србији ојачала.

„Испорука савремених система наоружања Србији била је једна од главних тема у разговорима председника Владимира Путина и Александра Вучића. У САД и ЕУ принуђени су да признају: позиција Русије на Балкану је ојачала“, истакао је Крутиков и подсетио да десетинама година уназад није било овако конкретне и озбиљне војне сарадње наших двеју земаља.

Извор: Informer.rs