Издвајамо Регион

ПУТИН НЕ ДА ДОДИКА, НОВИ САСТАНАК ВЕЋ НАРЕДНИХ МЕСЕЦИ: Русија гарантује Српској безбедност, АМЕРИ ИЗВИСИЛИ!

Шеф Представништва Републике Српске у Руској Федерацији Душко Перовић рекао је да је у току 2018. године потпуно реалан састанак председника Републике Српске и Русије Милорада Додика и Владимира Путина

Тај састанак је постао већ традиција, виђају се најмање једном годишње, а некада и чешће, ако се покаже да је то неопходно, навео је Перовић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он очекује да до краја првог квартала следеће године буде отворено представништво Републике Српске и у Санкт Петербургу.

– Званично отварање смо планирали у другој половини маја 2018. године, када би председник Додик и губернатор Георгиј Полтавченко на свечаној церемонији промовисали ову установу – рекао је Перовић за портал Инсајдер.

Каже да су канцеларије у најелитнијем делу Санкт Петербурга, у централном делу Невског проспекта, добили бесплатно на коришћење, а плаћаће само режијске трошкове – струју, телефон и интернет.

Перовић је рекао да формирање заједничке фирме ГасРеса и Гаспрома СПГ има велики значај за енергетску безбедност, јер Српска нема магистрални гасовод и на овај начин може обезбедити испоруку гаса сваком домаћинству или привредном субјекту.

– Овом технологијом се природни гас хлади до минус 161 степен Целзијусов и прелази у течно стање, а његова запремина се смањује 600 пута. На тај начин се може лако транспортовати и није опасан као, на пример, компримирани гас који се под притиском сабија – рекао је Перовић.

Он каже да ће, што се тиче еколошке компоненте, моћи у Републици Српској заменити све старе топлане које сада раде на угаљ, мазут, дрва и тако значајно смањити загађење ваздуха.

– Течни природни гас има велики степен искористивости енергије, на пример, ако се камион шлепер преради да вози на овај гас, може са једним резервоаром да пређе 1.200 километара, а са истим резервоаром дизела само 800 километара, тако да се закључак сам намеће – рекао је Перовић.

Перовић је истакао да је сарадња Републике Српске и Руске Федерације изузетно добра, како са централним органима власти, тако и са областима и губернијама.

– Мислим да имамо велику шансу, међутим све највише зависи од нас, односно од власти у Српској, од тога колико брзо може да одреагује на понуђене пројекте, зато што на руском тржишту има много новца, а капитал тражи сигурно и озбиљно место за инвестирање – рекао је Перовић.

Он је појаснио да је улога Представништва да креира пројекте и остварује сарадњу у области културе, образовања, спорта, у енергетици, туризму, призводњи хране и друго.

– Нажалост, многи пројекти када се реализују, у Српској и не спомињу Представништво у Русији, односно не кажу да је оно све и направило. Списак активности је јако дугачак, а један од највећих успеха је исплата руског клириншког дуга БиХ. Тад, такође, нажалост нико није ни споменуо Представништво, а да не говорим мене лично – рекао је Перовић.

Перовић је додао да Представништво у 2018. има велике планове и обавезе, много текућих пројеката, а најзначајнији је управо изградња ЛНГ постројења у Зворнику.

 

 

Извор: Срна