Издвајамо Србија

ПУТИН ПОСЛАО ЈАСНУ ПОРУКУ: У Београд стиже руски дипломатски специјалац

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас о могућем доласку Александра Боцана Харченка за амбасадора Русије у Србију, да је то вероватно и да је свакако реч о дипломати који важи за најбољег познаваоца региона и експерта за решавање проблема.

„Он је истакнут, оштар, снажан дипломата, рекао бих, један од руских дипломатских специјалаца“, рекао је Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање каква би порука била тиме послата, одговорио је да је „сасвим очигледна“, а на питање да ли је с руским председником Владимиром Путином разговарао о статусу Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, Вучић је одговорио да не може да износи у јавност оно о чему се разговарало у четири ока.

Што се тиче предстојећих дипломатских активности Србије, Вучић је рекао да нема уговорен сусрет са америчким председником Доналдом Трампом на предстојећем економском форуму у Давосу, али је додао да француског председника Емануела Макрона очекује у мају или јуну.

Упитан да ли ће искористити прилику и током боравка у Давосу разговарати с Трампом, Вучић је рекао:

„Немам уговорен састанак с Трампом, не могу да се гурам да дођем у ту прилику, па ни у Давосу. То је, иначе, добро место јер се сретнете са стотину државника, за шта вам је потребно годину или две у другим околностима…“

Упитан може ли се назрети какву поруку Трамп има за регион, Вучић је рекао да се политика САД у том смислу није битно променила, те да ми њима нисмо најзанимљивија тема.

„Чини ми се да постајемо нешто важнији“, приметио је.

„Не бих да коментаришем да ли је то добро или лоше“, рекао је Вучић, те додао да и даље има важних питања о којима нам се ставови разликују, али и да морамо да разговарамо без обзира што неке ствари видимо другачије.

На питање хоће ли и какав утицај имали Брајхан Хојт Ји као амбасадор САД у БИХ, Вучић је рекао да нема потврду вести да ће он бити амбасадор, а, како је приметио, нешто је боље обавештен него новинари

 

 

Извор: Тањуг