Издвајамо Свет

ПУЦЊАВА У САД НА БОЖИЋ: Срби у центру града запуцали из пушака! (ВИДЕО)

На божићно јутро након богослужења, Срби се возе до центра града у својим џиповима и комбијима, и онда почиње пуцњава

Срби у малом калифорнијском граду Џексону Божић славе громогласно и у великим стилу. Чисте ловачке пушке, двоцевке и кратеже, набављу муницију са драмлијама и праве план јавног пуцања у порти храма Свети Сава у главној улици. Полиција им на овај дан излази у сусрет и дозвољава им да Божић прославе по старим српским превославним обичајима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Традиција да се Божић прославља пуцњавом у ваздух стара је код америчких Срба сто година. То је спој праксе Дивљег запада и српског обичаја “прангијања”. Док једни Срби пуцајући у ваздух узвикују на српском “Христос се роди”, други уз звуке пушчане паљбе одговарају “Ваистину се роди”. Потом сви заједно пуцају из пушака и карабина и узвикују “Мир Божји!” – објашњава Драган Ракоњац, хроничар српских збивања у Калифорнији, преносе Новости.

Главни организатор овог традиционалног славља за Бижић је Беу Гилмам, унук српског досељеника Неђе Вуковића, који је као амерички ратни херој добио улицу у Џескону.

– Мој деда Неђо рођен је у Џексону, говорио је српски и бринуо да српски обичаји остану део наше традиције. Сећам се кад би на Бадње вече прилагали бадњаке, да смо ми деца добијали слаткише, а старији би пуцали. И сутрадан на Божић, после литургије у цркви Свети Сава, мушкарци би се возили центром Џексона и пуцали. И када би завршили ручак у парохијском дому, ишли би до српских кућа, пили ракију и пуцали. Деда ми је причао да је обичај пуцања за Божић стигао са исељеницима из старе отаџбине. Након што је Неђо умро 2005. године, ја сам на себе преузео бригу да традиција не умре са њим. Ово је лепо наслеђе које ћу поштовати док год сам жив – испричао је Беу Гилмам.

Због овог весеља Срби из Џексона су постали популарни у Америци. На Божићно јутро након богослужења, Срби се возе до центра града у својим џиповима и комбијима, и онда почиње пуцњава. Ова манифестација одушевљава и остале становнике града који нису српске националности. Они се са својим комшијама одлично проведу, а медији спремно сваке године испрате ову сада већ „чувену“ манифестацију.

Они су врло често јављали да то у “Џексону пуца Свети Сава”. Тако је славу стекла и црква Свети Сава, најстарији српски православни храм у САД.

Подигнут је 1894. године на брежуљку изнад Џексона. У то време у Џексону и околини живело је 650 српских фамилија махом пристиглих из Херцеговине, Боке, Црне Горе и Војводине. Иако сиромашни, јер је већина радила најслабије плаћене послове, одушевљено су прихватили идеју о градњи цркве.

У знак сећања на заслужне дародавце Чед Колак, Американац српског порекла, подигао је 2002. године спомен плочу са њиховим именима. Пијетет је исказао и владика Максим, епископ западноамерички, који је са свештенством одржао свечану литургију у част 120 година од изградње првог српског храма у Америци.

 

Извор: Телеграф.рс