Русија Србија

РУСИЈА ВАС ВИШЕ НИКАДА НЕЋЕ ОСТАВИТИ НА ЦЕДИЛУ:Путинов план за ОДБРАНУ СРБИЈЕ!

Председник Русије Владимир Путин пре пола године је најближим сарадницима наложио да израде прецизан план за интервентну војну помоћ савезничким земљама међу којима је и Србија.

План који носи кодно име „Брат“ подразумева да би у случају рата или „непосредне терористичке опасности“ руска војна помоћ, на позив власти, у савезничку земљу стигла за мање од 24 сата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Конкретно, то значи да би у случају напада на Србију, Русија нашој земљи у најкраћем року испоручила авионе, најсавременије ракетне системе и другу војну технику, а уколико би било потребно, стигли би и посебно обучени специјалци и војни инструктори.

Брани и Републику Српску

Како преносе извори, Путинов план „Брат“ поред земаља чланица ОДКБ-а, односи се и на Србију, Македонију, БиХ, односно Републику Српску.

– Поента читавог плана јесте да земље које воде пријатељску политику према Русији могу да рачунају на врло конкретну војну помоћ Москве. Ако би неко напао Србију, тај неко би напао и Русију, и морао би с тим најозбиљније да рачуна. Порука председника Путина је јасна, Русија никада више и нипошто неће оставити Србе на цедилу. Никада се више неће поновити 1999. година, када је Москва са стране гледала НАТО агресију – објашњава саговорник.

Како се сазнаје, иако је план „Брат“ тајни документ и неће званично бити објављен, информација о њему је дипломатским каналима пуштена и до представника НАТО земаља.

– Западни лидери, они који стоји иза екстремних Хрвата, Албанаца и Бошњака на Балкану, морају да знају да је Русија потпуно одлучна да брани и одбрани Србију – каже извор.

Иначе, како се сазнаје, план „Брат“ подразумева пребацивање ракетног система С-300 у Србију, ескадрила авиона Миг и Сухој, али и других система способних да у кратком року одбију сваку агресију.

Званично нико из власти није хтео да коментарише сазнања. На другој страни, војни аналитичар Мирослав Лазански каже да би више волео да поменуто наоружање и опрему добијемо и пре евентуалног рата или терористичке опасности.

– У неким ситуацијама би таква реакција Русије мгла да буде и закаснела. Уколико заиста желе да нам помогну, они ће то урадити пре свих тих пројектованих сценарија. Нама би то оружје послужило као фактор одвраћања, да нико и не помисли да нас нападне – каже Лазански.

Владан Глишић из Народне мреже сматра да је Србији, како би сачувала свој суверенитет и позицију активно неутралне државе, неопходна оваква врста сарадње са Русијом.

– Русија је озбиљна земља, а с обзиром на то да је председник Путин више пута поновио да Србија може да рачуна на њену подршку и заштиту, логично је да има разрађене планове за различите сценарије… – каже Глишић додајући да је Србија окружена земљама чланицама НАТО пката и да трпи велики притисак.

Има и већих брига од нас

На другој страни, стручњак за безбедност Орхан Драгаш, не верује да се Путин, поред проблема које има са Украјином, гомилањем НАТО снага на границама Русије и проблема са изградњом Турског тока баш у толикој мери бави Србијом.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbija Danas