Србија

РУСИЈА ЈЕ ХТЕЛА ДА СПАСИ СЛОБУ, А ХАГ ГА ЈЕ УБИО?! Бивши министар ОТКРИО најновије детаље СМРТИ Милошевића

11 година после његове смрти до сада непознате детаље о смрти бившег председника СРЈ и оснивача СПС за Телеграф.рс открива некадашњи Слобин друг и бивши министар спољних послова Југославије Живадин Јовановић! Он без длаке на језику за наш портал говори о томе да ли је Милошевић убијен у Хагу, да ли је требао да буде сахрањен у АЛЕЈИ ВЕЛИКАНА, као и да ли треба омогућити повратак Мири и Марку у Србију!

Да би коначно добили одговор на ово питање отишли смо до једног од некадашњих најближих сарадника Слободана Милошевића Живорада Јовановића који нам је изнео до сада непознате детаље о председнику СРЈ и оснивачу Социјалистичке партије Србије!
Да ли мислите да је Слободан Милошевић убијен или је умро приодном смрћу у Хагу?

– Он није имао тамо праву негу, нису му давали адекватне лекове. Русија је давала гаранције да њени лекари лече Милошевића и да му сачувају живот али је то Хаг одбио. Милошевић је касније тамо и умро.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пред саму десету годишњицу смрти Слободана Милошевића одјекнула изјава бившег помоћника министра правде у Влади Зорана Ђинђића, Драгана Вулића да је он заправо био шокиран одлуком тадашњих власти у Србији да изруче Хагу Милошевића. Тај документ он је лично потписао?!

Да ли мислите да изручење Слободана Милошевића Хашком трибуналу било легално?

– Милошевић је испоручен Хагу противзаконито и кршењем Устава. Тадашња власт је лагала зато што су му дали писмене гаранције да га неће испоручити Хагу. То је било нечасно али тадашња власт је била продужена рука Запада и радила је све што јој се каже.

Живорад Јовановић био је савезни министар за спољне послове Југославије. Своју каријеру почео је прво као помоћник министра, а несуђена жеља му је била да буде амбасадор у Грчкој.

– Функцију амбасадора Југославије у Грчкој обећао ми је лично Милошевић, али се после неколико дана предомислио и поставио ме за шефа дипломатије. То му никад нећу заборавити, хтео сам у амбасадоре.

Јовановић нам открива да га је Милошевић звао „МОЈ ЖИКА“ и да је са Слобом увек разговарао о послу, а ретко кад о приватним стварима.

Како би Србија данас изгледала да је Милошевић жив?

– То је јако тешко претпоставити каква, али не верујем да би свеопште стање у друштву било овакво какво је данас. Вишестраначје у његово време било је карактеристично по јакој власти али и веома јакој опозицији. Транзицију није схватао као просту предају народног богатства новим капиталистима. Имао је умеренију тржишну економију. Садашња Србија има вишка правдања проблема бившим режимима, а то не води у напредак.

По његовом мишљењу Србији недостаје суверенитет и независност пре свега од Запада. Каже да је Милошевић оптуживан да је упропастио привреду читаве земље али пита се како је онда могуће да су милијарде долара после њега изнети из земље.

Јовановић подсећа и на такозвану пљачкашку приватизацију која је дошла после Милошевића. За свог бившег шефа наводи да је и он грешио али да је више водио рачуна о достојанству земље и издејствовао историјске резлтате попут Дејтонског споразума, резолуције 1244.

Да ли Србија треба да дозволи повратак Мири Марковић и Марку Милошевићу ?

– Србији ниједна врста политичког прогона не треба. Треба им дозволити да се врате.

Да ли је Милошевић заслужио да буде сахрањен у Алеји Великана?

– То би било достојанствено и одговорно. Ако смо га већ изручили Трибуналу, онда су могли бар толико да дозволе да се сахрани уз највише војне и државне почасти. Он је јасно и одлучно бранио српске интересе.

Извор: Telegraf.rs/ Čedomila Đurić