Регион Свет Србија

РУСИ ОТКРИВАЈУ: НА БАЛКАНУ се спрема напад на ИРАН! Све се дешава у нашем комшилуку…

„Сада су у САД вероватно проценили да имају критичну масу за нешто, али мислим да то није довољно за свргавање овакве власти какву Иран има, јер ће им ислам у Ирану вероватно показати да је тврда опруга, можда чак и тврђа од опруге Исламске државе“, каже главни уредник портала „Факти“ Ђуро Билбија, преноси Спутњик.

„Трамп је тесно везан за израелски лоби“

У насилним протестима који трају широм Ирана погинуло је, према наводима тамошњих медија, најмање 12 особа. Агенције наводе да су наоружани демонстранти у понедељак у Техерану покушавали да заузму полицијске станице и војне базе, а широм иранске престонице паљени су аутомобили.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Демонстрације су почеле још у четвртак у Машхаду – прво као протести због све лошијег животног стандарда, високих цена и корупције, али су прерасле у антивладина окупљања. Ирански председник Хасан Рохани оптужио је непријатеље Ирана – САД и Израел – за изазивање протеста и поручио да се насилни нереди неће толерисати.

– Преварили су се они који су мислили да је актуелна власт у Ирану један од трулих исламских режима, где руководство држи стотине милијарди по америчким банкама. Мислим да тамо нема услова за грађански рат, Иранци ће се томе супротставити – оцењује Билбија.

Политички аналитичар Александар Павић каже да САД имају веома озбиљне намере када је реч о Ирану и подсећа да је амерички председник Трамп још у кампањи „гурао“ антииранску линију.

– Трамп је тесно везан за израелски лоби, што је доказао пребацивањем америчке амбасаде у Јерусалим, а Иран је Израелу непријатељ број један, нарочито после израелског неуспеха у Сирији, јер је Асадов режим остао на власти. Трамп сада ово увлачи у обланде „борбе против тероризма“ јер Израел и САД тврде да је Иран терористичка држава и извозник тероризма. Ми знамо да то није тачно, јер ако ћемо у бројкама, терористичка држава број један је Саудијска Арабија – каже Павић.

„ЦИА је формирала оперативни штаб за Иран“

Борба против режима у Ирану била је тема неколицине састанака у Белој кући, додаје Павић и подсећа да је ЦИА недавно формирала и свој оперативни штаб за Иран. У читав проблем је, каже он, умешана и Тирана.

– У Албанију је током прошле године досељено читаво руководство организације „Муџахедини-е-Кхалк“, једне од главних терористичких противника иранског режима. Преселили су их Американци, а реч је о 3.000 људи који имају свој штаб и веб-сајт на коме помно прате ситуацију у Ирану. То је једна чудна организација која је у Ирану у последњих десет година организовала терористичке нападе против иранских власти – напомиње Павић.

Билбија верује да би муџахедини које САД спремају у Албанији могли брзо, у случају потребе, да буду пребачени у Техеран, али додаје да у томе не види неки смисао јер је Иран – тврд орах.

– Овај режим је много чвршћи од оног који је својевремено упао у америчку амбасаду, држао таоце и понизио Американце. На овом режиму САД могу озбиљно да поломе зубе, јер овај режим, на крају крајева, има систем С-300, знају коју игру играју и ко им је противник. Нису им противници ти који су изашли на демонстрације – поручује Билбија.

Извор: rs.sputniknews.com