Издвајамо Свет

РУСКА ВОЈСКА У СИРИЈИ ДОБИЛА ИЗНЕНАДНУ НАРЕДБУ: Напустите Африн, очекује се велики сукоб турске и америчке војске

Руска команда у Сирији је предузела мере да осигура безбедност војника у Африну, где Турска спроводи операцију против Курда, саопштило је Министарство одбране.

Војно одељење је нагласило да је оперативна група Центра за помирење зараћених страна и војне полиције премешетена из Африна у Тел Аџар “како би се спречиле могуће провокације, и како би се искључила претња по живот и здравље руских војника.“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Центар за помирење наставља да прати ситуацију у деескалационој зони Тел-Рифата, како би се одмах пружила помоћ цивилном становништву које напушта борбена подручја, наводи се у извештају.

Јуче је Турска покренула операцију против курдске фракције, коју финансира САД, у Африну у Сирији.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је покренуо ову операцију како би очистио Курдистанске Народне заштитне јединице (YПГ) из њихове енклаве Африн у северној Сирији.

Анкара сматра да YПГ представљају сиријски огранак Курдистанске радничке партије (ПКК) у Турској, коју не само Турска, већ и САД, признају као терористичку организацију. Упркос томе што је Вашингтон признао ПКК као терористичку организацију, они наоружавају, финансирају и подржавају YПГ, показујући контрадикцију и тачку непријатељства између САД и Турске.

Неки су спекулисали да је ова турска операција делимично руски одговор на недавни напад дроном на њихове сиријске базе, вероватно од стране САД.

 

 

Извор: Wебтрибуне.рс