Србија

Сведок сарадник открио ко је организовао Мартовски погром над Србима на КиМ

Криминална група за чије активности су знала „велика имена“ са КиМ организовала је мартовско насиље 2004. године, тврди сведок Специјалног тужилаштва Косова Шкумбин Мехмети.

Мисија криминалне групе је била да организује мартовско насиље 2004. године, а подршку за то имала је од “свих ратних странака“ односно тајне службе и “великих породица“. За успешну „мисију“ обећана им је амнестија. Иста група је “уништена“ крајем 2004 – тврди тај сведок.

Портал Кос сев преноси да је криминална група, формирана крајем 2001. године, починила многа послератна убиства – укључујући и политичка. Мехмети је у емисији телевизије Кљан Косова изнео детаље у вези са убиствима тврдећи да је био део групе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сведок је прецизирао и за која је све убиства одговорна група. Међу њима су убиство Тахира Земаја за кога се тврдило да је сведочио против ОВК пред српским тужилаштвом за ратне злочине. Припадници групе су ликвидирали и председавајућег Демократске лиге Косова Џемајла Мустафу и члана ОВК Рамиза Муриција који је требало да сведочи у важном судском процесу.

Међу злочинима групе су и убиства посланика ЛДК-а Смајља Хајдараја и припаднице косовске полиције Сабахате Толај која је истраживала Земајево убиство. Управо за то убиство Мехмети тврди да није крив онај ко је осуђен.

– Крив је неко ко никада није осуђен и ко је за убиство платио 25.000 евра – рекао је Мехмети.

На мети групе био је и Џавит Хаљити. Мехмети тврди и да су постајала лица која су била „задужена за скривање свих трагова злочина које су починили припадници групе“, а један од њих је и даље део косовске полиције.

Злочини које је починила та група, наводе Мехмети, нису имали „никакве везе са ОВК“ али су њени припадници били у контакту са званичним и нелегалним тајним организацијама „Сигуримин е Атдхеут“ и ШИК-ом који, како тврди, не стоји иза убистава, преноси Кос сев.

Мехмети је иначе осуђен на 30 година затвора за убиства УНМИК-ових полицајаца 2004. године код Подујева.

Приштински „Експрес“ је у међувремену објавио да је један од сведока, самозвани агент ШИК-а, Назим Блаца, информисао српске правосудне органе да је Мехмети спреман да сведочи у случају Ниш експрес. Блаце је изјавио да Мехмети има доказ да је Фљорим Ејупи у случају Ниш експреса и једном догађају наводно имао “директну подршку“ Кадрија Весељија, преноси Кос сев.

Мехмети је наводно одустао од сведочења.

– Био сам изненађен његовим изјавама, све те изјаве требало би да буду предмет судија и тужилаца, а не да постану медијски спектакл – рекао је косовски премијер Рамуш Харадинај реагујући на Мехметијеве наводе.

У међувремену је реаговало и Специјално тужилаштво Косова, наводећи да су, како преносе преносе приштински медији, преузели конкретне радње у вези са Мехметијевим изјавама.

Током погрома убијено је 28 Срба, а уништен је велики број цркава и манастира.

Извор: Tanjug