Издвајамо Регион

СКАНДАЛОЗНО: Марију су прогласили мртвом, породица организовала сахрану а онда ШОК!

Мало ко би се на свету могао “похвалити” чињеницом да је имао прилику да види своју сахрану, како је то јуче могла, захваљујући бизарном сплету околности, 95-годишња Марија Матијас из Семељаца, села недалеко од Ђакова. Она је, наиме, ни крива ни дужна, проглашена мртвом, а ожалошћена родбина, одмах након примања тужних вести, почела је припреме за покоп, доноси Глас Славоније.

Како то и приличи обичајима тог села на истоку Ђаковштине, прво је договорен свештеник и термин покопа (субота у 15 сати), потом и кармине у месном дому, неизоставна печеница и гужваре, на крају и гробно место. Све то време, док се покоп припремао, старица је лежала у болничкој постељи осечког КБЦ-а – жива.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је дошло до оваквог пропуста јуче је покушао да дозна њен унук Јосип Шогорић, чија је супруга Михаела за Глас Славоније испричала да је бака била смештена у једном приватном дому за старије. У четвртак јој је било лоше па је одвезена у осјечки КБЦ, где је била на опсервацији, с њом је био и Јосип.

– У болници му је речено нека иде кући, а да ће бака бити смештена на неком од одељења. На крају су је сместили на гастролошко одељење. Истога тог дана послеподне око 16 сати звали су нас из дома да је бака преминула, прича Михаела, која каже да су се наравно почели припремати за сахрану, преноси Јутарњи лист.

– Све је приређено, од дома за кармине, хране, погребне фирме за превоз покојника, чак је ископано и пола раке. Међутим, кад је мој супруг јутрос (петак) отишао с личном картом у КБЦ како би средио папире, назвао ме је и рекао како је бака жива, прича Михаела. Реч је о најстаријој жени у Семељцима, рођеној 1923. године.

Обавештење о смрти баке Марије породица је полепила у свом селу, али и суседним, па је јуче ужурбано скидала умрлице.

– Можете мислити како је било мом супругу када су му у болници рекли да је бака жива. Није могао да верује па су му отворили врата собе, где је бака лежала на кревету, с неверицом препричава Михаела.

Болница: Нисмо звали

“Пацијенткиња М. М. (1923.) примљена је у Клинички болнички центар Осијек на Обједињени хитни болнички пријем 25. јануара 2018. у 9.17 сати у пратњи власника Дома за старе и немоћне Канисек. Пацијенткињи је пружена потребна лечничка помоћ те је након тога хоспитализована на Клиници за унутрашње болести. Управа КБЦ-а Осијек нема сазнања да је било ко од наших делатника известио Дом за старе и немоћне Канисек да је њихова штићеница преминула. Увидом у евиденцију исписа одлазних позива за дан 25. јануара 2018. из КБЦ-а Осијек, видљиво је како није упућен позив према броју власника Дома за старе и немоћне Канисек. Самим тиме не можемо утврдити истинитост навода породице.

Као контакт-особа у нашем саставу наведен је унук пацијенткиње те, према протоколу КБЦ-а Осијек у случају смрти, надлежни лекар обавештава искључиво особу која је наведена као контакт-особа. Искрено нам је жао због настале ситуације те се надамо да ће се утврдити околности које су довеле до овог случаја”, стоји усаопшетењу Равнатељства КБЦ-а Осијек.

Јосипова супруга Михаела каже како је тачно да је он оставио свој број у болници, али не види разлог због којег у случају стварне смрти старице о томе не би био обавештен и дом у којему је боравила.

Иначе, како неки од чланова обитељи баке Марије живе у иностранству, одмах након сазнања вести о њеној “смрти” кренули су на пут. Вест да је ипак жива затекла их је на пола пута према Хрватској.

У Дому за старије и немоћне особе Канисек у Ернестинову кажу да је неко звао, без обзира на то што у КБЦ-у Осијек тврде да није упућен позив.

 

 

Извор: Jutarnji list