Србија

Спремите се за новчани добитак: Познато колико ће сви добити новца од аеродрома Никола Тесла

Француски гигант „Ванси ерпортс“ нуди укуно 501 милион евра за управљање српском ваздушном луком у наредних 25 година

Када се Аеродром „Никола Тесла“ изнајми француској компанији „Ванси ерпортс“, мали акционари на име дивиденде добиће 12,4 евра по акцији. Толико, наиме, следује свим грађанима власницима акција Аеродрома, када се одбије 15 одсто пореза на дивиденде. Када ће им тачно новац „лећи“ на рачуне, још је непознаница, с обзиром на то да свему треба да претходи потписивање уговора Владе Србије са овим концесионаром.
Француски гигант „Ванси ерпортс“ нуди укуно 501 милион евра за управљање српском ваздушном луком у наредних 25 година. То, по акцији Аеродрома, износи 14,6 евра.

С обзиром на то да држави следује 83,15 одсто, пошто је толики проценат акција у власништву Републике Србије, од укупног износа у државни трезор слиће се близу 417 милиона евра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Остатак, односно 84 милиона евра иде преосталим акционарима, међу којима има и фирми, инвестиционих и пензијских фондова, али и грађана који су бесплатно стекли акције београдске ваздушне луке.

– Држави и компанијама-акционарима београдског аеродрома следује пун износ од 14,6 евра по свакој акцији, док ће грађани -акционари добити по 15 одсто мање – објашњавају у брокерским кућама.

Додају да толико износи стопа пореза на дивиденду и учешће у добити, чији су обвезници само физичка лица. На рачуне грађана тако ће бити уплаћено 12,41 евро по свакој вредносној хартији. То је, по тренутном званичном средњем курсу НБС, 1.474 динара.

Пре седам година, уз раднике Аеродрома „Никола Тесла“, право на бесплатне акције стекло је још 4,8 милиона грађана. У међувремену је око половине њих продало своје акције на берзи.

Према последњим подацима Централног регистра хартија од вредности, тренутно је тачно 3.297.810 акција ове српске компаније у власништву грађана, што чини 9,6 одсто од укупне емисије.

Осим концесионе накнаде, француски „Ванси“ ће се, уговором који би требало да буде потписан у року од 60 дана, обавезати да инвестира још 732 милиона евра у домаћу ваздушну луку, а држава ће моћи да рачуна и на таксе од концесије.

Укупна добит од концесије, како се процењује у државном врху, биће око 1,467 милијарди евра.

Акције Аеродрома „Никола Тесла“ у понедељак су управо обориле рекорд у трговању на Београдској берзи. Цена од 1.720 динара по акцији највиша је постигнута цена на берзи откако се, од фебруара 2011. године, тргује акцијама београдског аеродрома.

Извор: Telegraf.rs/Novosti