Издвајамо Спорт

СТРУЧЊАЦИ ВЕОМА ЗАБРИНУТИ ЗА ЂОКОВИЋА: Новак због лакта мора у пензију?!

Повреда лакта угрожава каријеру Новака Ђоковића, сагласни су стручњаци! Професор биомеханике Душко Илић каже да је проблем нашег аса изузетно опасан и да не може да се реши само операцијом, док је тениски тренер Патрик Муратоглу уверен да Ноле преоптерећује лакат.

Српски тенисер је паузирао шест месеци због проблема са десном руком, али је морао да буде на лековима против болова и током Аустралијан опена, где је испао у осмини финала.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Њега је у понедељак елиминисао 58. светски тенисер Хјеон Чунг са 3:0, а после меча Ђоковић је најавио могућност нове паузе, али и операције.

Потребни су стручњаци

Професор биомеханике и моторне контроле на Факултету спорта и физичког васпитања и некадашњи Ђоковићев тренер доктор Душко Илић каже да са повредом какву има Новак практично није могуће бавити се спортом.

– Оваква повреда је за сваког ултраопасна, не само за тенисере, јер током те повреде имате мале могућности да функционишете нормално. Операција није неопходна, некада се и не препоручује. Потребно је ојачавање мишића кроз суптилну промену мишићне структуре, тако да је зглоб лакта високо растерећен због повећаног унутарзглобног простора – рекао је илић за Информер и додао:

– Ако га још боли, значи да ојачавање мишића и рехабилитација током паузе нису уродиле плодом или нису рађене на прави начин. У сваком случају, праву помоћ не може да пружи неко ко није стручан за то, зато Новак и тражи више мишљења – објаснио је Илић за Информер.

Ђоковић дуго не једе месо и храни се биљкама и понекад рибом. Таква исхрана је могла да утиче на стање у ком је тренутно, сагласио се наш саговорник.

– Исхрана би могла да има поприличан утицај на Новакову повреду, али и на сваку другу повреду – ако се не води рачуна, може да утиче на умањење мишићне чврстине. Ноле је ултраспортиста и његова дуготрајна мршавост може да узме данак. Сматрам да би требало да врати квалитетну мишићну масу, али на правим местима, да не оптерети најважније зглобове. Важно је да се обрати правим људима, што ће он сигурно учинити – рекао је професор Илић.

Он истиче да је лакат један од најделикатнијих зглобова.

– Лакат је једноосовински зглоб. Може да прави велике проблеме када га превише опружимо, што је код Нолета случај. Лакат је као шарка која се окреће у једној равни око једне осе, не можете га вртети у ком правцу желите. И најмање трење у зглобу може да направи оштећење кости. Мањак компактних мишића ствара простор да дође до судара костију и прави се оштећење коштане глеђи – нагласио је Илић.

Погрешан сервис

Тренер Серене Вилијамс Патрик Муратоглу сматра да је Ђоковић направио грешку што је променио начин сервиса јер је тиме додатно оптеретио лакат.

– Просто не разумем Новакову промену сервиса. Нормално је да играчи током каријере мењају технику, али Ђоковић новим замахом за сервис оптерећује лакат у два наврата. Прво кад подигне рекет покретом нагоре, после чега следи спољна ротација и савијање под притиском. Потом при ударцу када користи зглоб, где опет трпи лакат – изјавио је Муратоглу.

 

 

Извор: Д. Радошевић / Информер