Србија

Стручњаци упозоравају: Тачи спрема ДРАМАТИЧНЕ СУКОБЕ на Косову, на север стигли његови шпијуни

Хашим Тачи (фото:ЈуТјуб)

Опасне провокације

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Косовске власти предвођене Хашимом Тачијем одлучне су у намери да преузму контролу над севером Косова, где претежно живе Срби, и то тако што би тамо, под изговором да желе да сузбију криминал, послале своје шпијуне из безбедносних служби! То би, међутим, врло лако могло да доведе до драматичних сукоба, упозоравају стручњаци.

Приштински дневник Коха диторе објавио је јуче да су чланови одбора скупштине тзв. државе Косова за надзор над обавештајном агенцијом (АКИ) „позвали службе безбедности да разбију криминалне банде на северу Косова“.

– Посланици су на затвореној седници, на којој их је директор АКИ Дритон Гаши обавестио о безбедносној ситуацији после убиства Оливера Ивановића, тражили појачано деловање безбедносних служби на северу Косова – наводи се и додаје да је председница поменутог одбора Доника Кадај Бујупи ипак истакла да су без основа тврдње о могућим немирима на северу КиМ.

Милован Дрецун, председник скупштинског одбора за КиМ, каже да би Албанци могли да искористе убиство Оливера Ивановића да заузму север Косова.

– Они који су наручили убиство могли би да искористе новонасталу ситуацију, па да убаце специјалне јединице на север Косова под изговором да тамо царује криминал, а да га као нема јужно од Ибра и да као Тачи и Харадинај нису криминалци. То је могући план Албанаца, али је то и акција која је изузетно ризична и која би била практично објава рата српском народу и држави Србији – наводи Дрецун.

И Орхан Драгаш, директор Међународног института за безбедност, оцењује да су ово покушаји албанских политичара на Косову да искористе убиство Ивановића као аргумент да се на северу јужне српске покрајине дешавају такви злочини зато што они немају пуну контролу над тим делом територије.

– Север Косова је специфичан и као такав је део бриселских преговора. И нико ништа не може урадити једнострано ако се не желе нови сукоби и рат – објашњава Драгаш. Међутим, он додаје да би евентуални улазак специјалне албанске јединице РОСУ на север Косова дефинитивно водио новим сукобима који могу имати несагледиве последице.

Пре неколико дана је и председник Александар Вучић рекао да су неки мислили да је сад била прилика, после Ивановићевог убиства, да рашчисте са севером Косова, односно да изврше тиху окупацију севера КиМ и да уђу с јединицама РОСУ:

– Њихов циљ, оних који су стварали такозвану републику Косово, несумњиво јесте да уђу на север по сваку цену и на сваки начин јер тиме престаје сваки разлог за било какве разговоре о било чему.

 

Извор: Srbija Danas/Kurir.rs