Издвајамо Србија

СУД ОДЛУЧИО ДА БАНКА НЕМА ПРАВО ДА НАПЛАЋУЈЕ ПРОВИЗИЈУ: „Ко тужи банку, добија 100%“

Први пут је српски суд одлучио да банка нема право да наплаћује провизију за обраду кредита.

Стручњаци поручују да ће таква пресуда натерати банке на преиспитивање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ушла два клијента у исту банку, истим послом – да подигну кредит. Два банкарска службеника на њих потрошили исто време и исту папирологију, али…зарада банке на клијенту који је подигао вишу суму новца већа је десет пута. Процена је да су у последњих 15 година банке у Србији, на основу провизије за обраду кредита од грађана и привреде наплатиле више од 100 милиона евра.

„Тај елемент је део пословне политике налази се у тарифницима банке и сваки клијент је унапред знао у шта улази“, каже Дејан Ерић, са Београдске банкарске академије.

Па ипак, овај папир наредио једној банци, да за почетак, један мали део те суме, врати клијенту. Апелациони суд у Београду први пут пресудио да је проценат обраде кредита фиктиван, не реалан трошак.

„С обзиром да имамо информацију из суда да је Апелациони суд дао упут нижим судовима да пресуђује тако по овом основу ја сам сигуран да ће ко тужи добити 100 посто овај спор“, каже Дејан Гавриловић, из Удружења ефектива

Чињеница је да је Закон о облигационим односима на страни клијената, чињеница је и да свако ко је узео било који кредит у последњих 15 година, исплатио га или не, има право на тужбу по основу трошкова обраде кредита. Питали смо и друге да ли је једна пресуда у корист клијента гарант победе свих осталих.

„Наш правни систем не познаје тај елемент судске праксе тако да одговор на ваше питање – све зависи. Мислим да ова пресуда значити неку врсту преиспитивња – значај ње је да се упали лампица тако да клијенти воде рачуна, а банке такође можда на томе водити конкурентску борбу“, каже Дејан Ерић.

НБС је недавно упутила допис свим банкама у којима их упозорава да трошак обраде кредита не могу да наплаћују посебним процентом, већ га треба укалкулисати у камату. У удружењу банака Србије кажу генерални секретар на путу јавите се за седам дана.

Провизија за обраду кредита – 1%

Кредит од 1.000 евра – 10 €

Кредит од 10.000 € – 100 €

За 15. година – 100 милиона €

 

 

Извор: Б92 / О2