Православље

Сутра је Крстовдан: Ако желите здравље и успех, једну ствар обавезно МОРАТЕ да урадите

Крстовдан је велики православни празник који обележава Српска православна црква и њени верници, дан када је пронађен и ископан Часни крст на Голготи и дан када је враћен из Персије у Јерусалим. Овај празник се још зове и Воздвижење Часног крста. Обележава се два пута у току године, 18. јануара и 27. септембра. На сутрашњи дан се цар Константин поставио у Риму крст у знак победе над Максенцијем.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Као и на јануарски Крстовдан, и за овај јесењи важи правило строгог поста, само на хлебу и води, док је једење животињских продукта строго забрањено. Занимљиво је да је на Крстовдан дозвољено једење грожђа, док је друго воће такође забрањено.

Строги пост на хлебу и води на Крстовдан је одређен због саосаћења са војницима који су у име Константина погинули у борби за слободу, а грожђе је подсећање на тешку али слатку победу. Зато, треба појести мало грожђа данас, ако желите успех и просперитет, и да побеђујете наредних 12 месеци.

На Крстовдан је добро да послодавци исплате своје раднике. Овај обичај настао је у стара времена јер су се на данашњи дан исплаћивали радници који су чували поља од Ђурђевдана (6. маја) до Крстовдана (27. септембра).

На сутрашњи дан се по традицији бере босиљак.

Док за многе друге празнике који су обележени црвеним словом важи да не треба спремати кућу, усисавати и радити друге сличне послове, на Крстовдан је обрнуто. На сутрашњи дан је добро уредити кућу и тако је, условно речено, припремити за зиму.

Једно од најважнијих веровања за сутрашњи празник везано је за предсказање и времена. У зависности од тога какво време буде ујутру, сазнаћемо каква ће нам бити цела наредна година, до следећег јесењег Крстовдна

 

Извор: Telegraf.rs