Свет

Трамп: Ово вам је последња шанса – Иран: Не прихватамо

Иран је саопштио да неће прихватити никакве измене нуклеарног споразума са светским силама из 2015. и да ће одговорити на санкције САД, јављају агенције.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амерички председник Доналд Трамп обећао да ће се повући из нуклеарног споразума ако европски савезници не исправе његове „страшне пропусте“.

Споразум који је Иран потписао 2015. са Кином, Русијом, САД, Великом Британијом, Француском, Немачком и Европском унијом подразумева ограничавање нуклеарног програма Ирана у замену за смањење санкција које су му наметнуте.

У саопштењу које је пренела новинска агенција ИРНА данас, Министарство спољних послова Ирана је навело да „неће прихаватити никакву измену споразума – ни сада ни у будућности“, преноси Ројтерс.

Како преноси агенција, Иран је истакао да ће одговорити на санкције које су САД увеле шефу правосуђа те земље Ајатолаху Садику Лариџанију.

САД су увеле санкције против 14 појединаца и фирми због, како се наводи, кршења људских права и подршке иранском програму оружја, а међу њима је и шеф иранског правосуђа ајатолах Садек Лариџани.

Америчко министарство финансија саопштило је да је Лариџани, близак савезник врховног иранског вође ајатоле Али Хамнеија, „одговоран за наређивање, контролу и спровођење озбиљних кршења људских права држављана Ирана“, преноси Ројтерс.

Претходно је Трамп изјавио да ће потврдити нуклеарни споразум са Ираном последњи пут ако он не буде промењен да би дао Вашингтону и европским савезницима шансу да поправе „страшне пропусте“ споразума из 2015. године.

– Ово је последња шанса. У одсуству таквог споразума САД неће поново суспендовати санкције да би остао у нуклеарном споразуму са Ираном. А ако у било ком тренутку проценим да тај споразум није постигнут, повући ћу се из договора одмах – рекао је Трамп, преноси Ројтерс.

Том одлуком коју ће Трамп потписати суспендују се америчке санкције Ирану за још 120 дана.

Према споразуму шест светских сила и Ирана, Техерану је забрањено обогаћивање уранијума до 2025. године, док Бела кућа жели да трајно ограничи тај програм.

Истовремено, Министарство финансија САД одлучило је данас да уведе нове санкције против 14 иранских грађана и правних субјеката.

Министар спољних послова Ирана Џавад Зариф у петак је изјавио путем Твитера да најновија одлука америчког председника Доналда Трампа о нуклеарном споразуму између Ирана и светских сила подрива солидан мултилатерални договор.

 

Извор: Vestionline.com/Tanjug