Издвајамо Србија

ХЕРОЈСКА ПРИЧА О СРПСКОМ КОМПОЗИТОРУ: Овако се Захар испрсио и спасао Југословене (ВИДЕО)

Јунак!

Прослављени српски композитор Милутин Поповић Захар открио је да је војном диктатору и председнику Уганде Идију Амину ставио прст у пупак и тако спасао себи живот, а „Енергопројекту“ сачувао милионе. Захар је у емисији „Ћирилица“ на ТВ Хепи испричао невероватну причу, прави херојски подвиг којим је спасао главе свим Југословенима који су се затекли у Уганди. Почетком седамдесетих година Милутин се као секретар „Енергопројекта“ обрео у тој афричкој земљи баш у тренутку кад је диктатор Амин дошао на власт. Он је одлучио да све белце који су се задесили тад у Уганди ликвидира, али је екипа из СФРЈ само пуком срећом преживела.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Оставио је само нас Југословене који смо завршавали градњу хотела и дао нам шест дана да се чистимо. Последњег дана у хотелском базену ја сам се напио и заспао. Одједном осетим како ме нешто боде у слезину, згураше ме неки црнци у базен, а Иди Амин скочи на мене. Ја сам њему био до пупка, мислио сам да ми је то крај. Сетим се неког врача који ми је рекао: ако хоћеш да умилостивиш црнца да не буде агресиван, само му стави прст у пупак. У том тренутку ја то урадим, а Иди Амин поче грохотом да се смеје – испричао је композитор.

Касније се Амин интересовао за човека који му је гурнуо прст у пупак, па кад је сазнао да је композитор, терао га да га научи неку нашу песму.

– Четири и по сата учио сам га „Мујо кује коња по мјесецу“, док је наш амбасадор са врхушком „Енергопројекта“ дрхтао у хотелу. У једном тренутку он рече: „Стоп, хоћу да певам.“ И поче да пева, па ми рече на енглеском „ти си мој пријатељ.“ Југославија остаје – присетио се Захар.

 

 

Извор: Српски телеграф / srbijadanas.com