Србија

Хојт Ји поново о „столицама“: Србија још јасније да покаже да 100% иде ка ЕУ

Званичник америчке администрације задужен за југоисточну Европу Хојт Брајан Ји је у за Н1 рекао да Србија има могућност да убрза процес ка ЕУ и да је на њој одлука на којој столици жели да седи. Наводи да Београд мора још јасније да показује партнерима у ЕУ да се 100 посто креће ка чланству, и да реформе спроводи на најбржи могући начин.

Хојт Брајан Ји је недавно рекао да Србија покушава да седи на две столице, што је изазвало бројне реакције у Србији. Упитан о томе, он је рекао да су САД предане томе да Србија иде ка евроинтеграцијама.

Ми се сматрамо пријатељима и партнерима Србије, а прави пријатељи и партнери нису они који говоре оно што желите да чујете већ оно што морате да чујете, додао је.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Мислим да, као пријатељи и партери Србије, морамо Србији јасно рећи да она има могућност да убрза процес ка ЕУ. То није наша одлука, то је одлука Србије. Морају они одлучити на којој столици желе да седе, мислим да они морају одлучити како брзо желе кренути напред – навео је.

САД, каже, верују у важну улогу Србије за стабилност у региону, и у то да је важна улога и – сарадња Хрватске и Србије.

– Тај однос се мора побољшати у 2018. години. Мислим и да Србија и Хрватска схватају колико је важно решити билатерална питања и ојачати билатералне односе… Постојала је политичка воља да се разреше ови проблеми, али дошло је до прекида и било је успона и падова у том односу. Постоји шанса да ове године дође до успона. Мислим да владе две земље желе да побољшају односе и мислим да је за то потребна политичка храброст. И то и Србија и Хрватска морају наћи, политичку храброст било по питању несталих, било по питању граница. Тада ће обе земље моћи да крену даље – навео је.

Постоји воља у ЕУ да прихвати нове кандидате, ако су те земље спремне на реформе, рекао је. Што брже Србија и друге земље, које желе да се придруже ЕУ – што брже спроведу реформе, то ће брже да се дође до напретка у придруживању ЕУ, истакао је.

– Мислим да председник Вучић је предузео неке веома важне кораке у погледу јачања демократских стандарда у Србији, исто тако и у погледу економског просперитета земље. Покушава учинити Србију чланицом ЕУ. То је тежак пут, Србија треба да спроведе бројне реформе, али ми верујемо да Србија остварује напредак, он се само треба остваривати мало брже. Оно што је важно за Србију јесте да она треба да настави још јасније да показује партнерима у ЕУ да се 100 посто креће ка чланству и да чини све што може како би спровела реформе на најбржи могући начин – каже Ји.

Извор: Telegraf.rs/N1