Регион

ХРВАТИ ОД ИЗРАЕЛА КУПУЈУ 12 АВИОНА! Комшије’ најавиле своје јако опасне намере! Спремају се за нови рат са Србијом!

Фото: Јутјуб

Загреб ће флоту борбених летелица платити 500 милиона долара. Испорука крајем 2020. године. Стручњаци: Ово је директна претња Србији

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хрватска купује од Израела чак 12 борбених авиона Ф-16 за 500 милиона долара, објавили су јуче израелски медији!

Хрватски и израелски премијери Андреј Пленковић и Бенџамин Нетанијаху договорили су испоруку ових летелица до краја 2020. године. Како наводи „Јерусалим пост“, Загреб жели да унапреди флоту од 12 старих „мигова 21“, а из кабинета израелског премијера саопштено је да је „овај развој догађаја још један премијер дубоких веза две земље“.

Информерови саговорници, врсни војни стручњаци, међутим, сматрају да је ово претња по Србију и одговор на шест модернизованих „мигова 29“ које је Београду поклонио руски лидер Владимир Владимирович Путин!

Чекају дозволу САД

Према наводима израелских и хрватских медија, коначни победник тендера за набавку летелица требало би да буде познат до краја јануара, али је више него јасно ко је фаворит. Израел је побољшао првобитну понуду и, ако овај посао буде реализован, израелски борбени авиони у Хрватску би требало да стигну до краја 2020. године.

„Израел се сложио да прода старе борбене авионе Хрватској, али договор мора да одобри Вашингтон, с обзиром на то да су Ф-16 америчке производње“, пише „Тајм ов Израел“, који подсећа да Израел већ неко време тражи купце за ваздухоплове који су повучени из употребе.

Коментаришући ове наводе, војни аналитичар Мирослав Лазански каже да ће Хрвати унапредити вазухопловство.

– Авион Ф-16, који имају Израелци, дорађен је и зову га „барак“. То је квалитетан и модеран авион. С друге стране, ово је скупа играчка с обзиром на то да Хрватска нема инфраструктуру, као ни ремонтне капацитете за одржавање. Иначе, права цена авиона биће испостављена тек кад крену ремонти и обука пилота, па би све укупно могло да кошта још минимум 500 милиона долара – истиче Лазански.

Наш саговорник додаје и да би ово могло да буде потенцијална претња за Србију, мада све зависи од нивоа модернизације.

– Ако буду имали „ниво Д“ какав користи израелска војска, онда је реч о феноменалном авиону, мада не верујем да ће им дати те летелице. Пре ће бити да је реч о „типу Ц“. И то је одличан авион, али ако ми на нашим „миговима 29“ урадимо модернизацију на „ниво 4 плус“, онда Хрвати немају шансе. Кад се све сагледа, Србија је прошла много боље и јефтиније – подвлачи Лазански.

Бригадни генерал у пенизији Срето Малиновић истиче да ово, ако је тачно, није изненађење пошто Хрватска одраније планира ревитализацију ваздухопловства.

– Зато у овоме не треба гледати одговор на наше „мигове“. Ипак, то свакако за државни и војни врх мора бити предмет озбиљне анализе која ће резултирати јасним, стратешки важним одлукама о организацији и опремања система одбране – поручује Малиновић.

Очигледан страх

Орхан Драгаш, шеф Међународног института за безбедност, уверен је да Хрватска реагује на поступке Србије.

– Хрватска је чланица НАТО и не видим како јој је Србија претња. Као војно неутрална земља, морамо се опремити озбиљним наоружањем и борбеним системима како бисмо заштитили територију и небо – закључује Драгаш.

 

Извор: Informer.rs