Издвајамо Србија

Чеда урлао на телефон након што је чуо да је Ђинђић убијен – „ЗАШТО СТЕ ГА УБИЛИ, ЗАШТО СТЕ ГА УБИЛИ?!“

Чедомир Јовановић, потпредседник Владе Зорана Ђинђића, био је у потпуном растројству када је сазнао да је у Београду извршен атентат на премијера, 12. марта 2003. године!

Атентат на Ђинђића Фото: Ју тјуб

Јовановић се, када је чуо да је Ђинђић убијен, онесвестио у тоалету. Јовановић је тада био на скијању у Италији, а када је чуо да су Ђинђића убили, толико му се слошило да је од шока остао без свести.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Чеда је тог 12. марта био у Италији, на скијању, а вест о Ђинђићевој смрти га је затекла у тоалету. Како нам је касније причао, стропоштао се и изгубио свест, па га је пријатељ који је тада био на скијању с њим извлачио из каде“, казао је својевремено извор Курира, као и да су Јовановића чак и полицајци на аеродрому у Италији придржавали јер је једва владао собом.

Међутим, према речима нашег извора, Јовановић се ипак у једном моменту одвојио и сам отишао до тоалета.

„Позвао је телефоном и урлао у слушалицу: „Зашто сте га убили, зашто сте га убили?“ испричао је извор Курира који је стицајем околности чуо Јовановићев разговор.

Подсетимо, некадашњи премијер Србије Зоран Ђинђић убијен је 12. марта 2003. године испред Владе Србије.

Неколико сати након убиства Ђинђића проглашено је ванредно стање у земљи, које је трајало до 22. априла, када је укинуто на предлог Владе Србије.

Ђинђић је сахрањен 15. марта у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, уз присуство више од 70 страних државних делегација. У погребној поворци на улицама Београда било је више стотина хиљада грађана.

У полицијској акцији „Сабља“ ухапшен је атентатор на премијера, бивши помоћник команданта ЈСО Звездан Јовановић његови помагачи и још неколико припадника ЈСО, као и већина припадника земунског и других криминалних група у земљи и расветљена нека неразјашњена убиства из протеклих година.

У августу 2003. подигнута је оптужница против 44 особе а учешће у убиству премијера Ђинђића, а први на листи окривљених, Милорад Улемек Легија, предао се српским властима 2. маја 2004. године, недуго после избора Војислава Коштунице за премијера, а након 14 месеци скривања.

Суђење оптуженима за убиство премијера Ђинђића почело је 22. децембра 2003. године у Окружном суду у Београду – Одељење за борбу против организованог криминала. Они су 23. маја 2007. оглашени кривим и првостепеном пресудом осуђени на укупно 378 година затвора.

Политичка позадина убиства Ђинђића још није откривена.

 

 

Извор: Курир.рс