Србија

ШАМАР ХАРАДИНАЈУ: Шта се крије иза америчког дисциплиновања ратног злочинца

Амбасада САД за сада одбија да изда визу косовском премијеру

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Молитвени доручак, који се традиционално почетком фебруара одржава у Вашингтону, могао би бити својеврсни тест Америке за три косовска лидера – Хашима Тачија, Рамуша Харадинаја и Кадри Весељија с обзиром на то да они подржавају иницијативу о опозиву одлуке о формирању Специјалног суда. Амбасдор САД је уозорио да би то могло да значи повратак Приштине у 90-те и међународну изолацију.

Позивајући се на изворе блиске владајућој Демократској партији Косова, портал Еxпес пише да су позив за Молитвени доручак већ добили председник парламента Весељи и премијер Харадинај, а да није познато да ли је позив добио и косовски председник Хашим Тачи.

Из Тачијевог кабинета је, како се наводи, речено да ће саопштење о томе издати у уторак.

Позив за учешће на овој церемонији већ је добио председник парламента Весељи, речено је из његовог кабинета Еxпресу.

Из Весељијевог кабинета кажу да не виде разлог да председник парламента не отпутује у САД.

– Председник Весељи има америчку визу, као што знате, то је једини лидер на Косову који се састао са америчким председником Доналдом Трампом. Што се тиче Молитвеног доручка, председник парламента је прихватио позив – речено је Еxпресу у кабинету Весељија.

Међутим, одлазак Харадинаја у САД је, према писању дела приштинских медија, под знаком питања с обзиром на то да су приштински медији објавили информацију да је Америка одбила његов захтев за издавање визе.

Наиме, прошло је више од две седмице од како је Харадинај поднео захтев за америчку визу, али му она још није одобрена. Како КТВ сазнаје, разлог за кашњење у одговору америчке амбасаде јесте то што амерички Стејт департмент није изразио спремност да се састане са Харадинајем.

Одбијање америчких званичника да се састану са премијером Косова је због одлагања ратификације споразума о граници са Црном Гором.

КТВ сазнаје да ова позиција САД-а такође има везе са иницијативом за укидање Закона о Специјалном суду за ратне злочине ОВК.

Харадинај је планирао да 7. јануара посети и државу Ајова.

Али, политички саветник Харадинаја, Авни Арифи, рекао је за КТВ да још нису добили одговор на Харадинајев захтев за визу.

– Влада Косова нема информацију да ли је одбијена виза премијеру Рамушу Харадинају. То је у процедури и још немамо одговор. Ниједном званичнику владе није одбијена америчка виза, а још мање премијеру – рекао је Арифи.

Из кабинета премијера КТВ-у је речено да је Харадинај захтев за визу поднео крајем децембра.

КТВ је такође упитао амбасаду САД-а да ли је одбијена виза за Харадинаја, али није стигао никакав одговор.

Међутим, на Интернет страници амбасаде САД у Приштини јасно стоји да, уколико се подносилац захтева квалификује за дипломатску визу, амбасада спроводи процедуру за визу у року од једног дана.

У објави на Фејсбуку, премијер Рамуш Харадинај демантовао је наводе да му је одбијена америчка виза.

– Дана 24. марта ’98 имали смо тренутке живота или смрти. То се наставило до 24. марта ’99, када су нам Америка и НАТО дошли у помоћ. Никада то нећу заборавити. Моменти чекања до 24. марта ’99. Чекаћу и на визу да ми је дају. Верујем у Косово! Верујем у Америку! Ја сам још увек у поступку издавања визе – написао је Харадинај.

Уколико је тачно да му је виза одбијена, за посланицу Самоопредељења, Донику Кадај-Бујупи, то је довољан разлог да Харадинај поднесе оставку.

Посланик Алтернативе, Иљир Деда, рекао је да је одбијање визе један корак ка изолацији косовских лидера.

 

Извор: Telegraf.rs