Регион Русија Свет Србија

ШТА ДОНОСИ ХОЈТ ЈИ? Како ће Трампов специјалац „дисциплиновати“ Додика и Бакира, али и наметнути ПРИТИСАК СРБИЈИ

Постављење Трамповог специјалца за Балкан Хојта Јиа за амбасадора у Сарајеву највероватније ће донети дисциплиновање Додика и Изетбеговића, али и Србији додатне притиске у односу са Сарајевом, Косовом, али и у политици према Русији.

Ји је, иначе, јуче поднео оставку на место заменика помоћника државног секретара за Европу и европске послове. Познат је као специјалац председника САД Доналда Трампа за Балкан, на тој позицији је био пет година. Каријеру би требало да настави у дипломатији, и то на позицији амбасадора у Сарајеву.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је „Блиц“ јуче објавио, иако се помињало да ће бити амбасадор у Македонији, извесније је да ће његово следеће намештеништво ипак бити Сарајево. Његов долазак у Босну и Херцеговину неће бити без утицаја на Србију с обзиром на односе између Београда и Бањалуке, али и Јиеве ставове о опредељењу Србије између Русије и Европске уније.

У прилог томе да његово ново намештење неће протећи без буре сведоче и Додикове изјаве да је Ји “олупина бивше америчке администрације која води антисрпску политику“, али и јучерашња да је “шарлатан”. Додик је чест гост Београда, а иако председник Александар Вучић увек нагласи да поштује целовитост РС, није тешко прогнозирати да нису искључене и опомене Србији због проблематичних изјава.

Имајући у виду да је Ји недавно усред Београда јасно поручио Србији да не може да седи на две столице алудирајући на близак однос са Русијом, шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да очекује притиске, али да ће се Србија држати досадашње спољне политике.

– Ако Сарајево буде решење за Јиа, није искључено да то значи да Запад препознаје БиХ као следећу могућу критичну тачку на Балкану, али и да на том подручју жели јачи утицај. Србија ће се држати спољне политике и курса који је и до сада практиковала – рекао је Дачић.

С једне стране Додик, с друге односи према Москви, изазови су због којих би Србија могла да се нађе под Јиевом лупом, што потврђује и директор Центра за регионалну политику Александар Попов.

– У последњих шест месеци Америка је почела да обраћа више пажње на регион. Видело се да после Македоније САД окрећу фокус на БиХ, што се могло наслутити и по спекулацијама о Дејтону два. Америка жели далеко активнију улоги у БиХ. Хојт Ји значи долазак чврсте руке у регион, а чињеница је да када има чврсте руке, тада се ствари не отимају контроли често. То ће се односити на дисциплиновање Додика, али и Бакира Изетбеговића који такође даје изјаве које је не доприносе помирењу. Уједно, за Србију његов долазак значи тражење да се конструктивно понаша у односу према БиХ. Србија има и друга два баласта на врату, Косово и Русију. Мислим да се око те две ствари улази у завршницу и да ће у наредне две године многе ствари бити бистрије и да би Ји могао да има велику улогу – каже Попов.

Ипак, доцент Факултета политичких наука Бобан Станојевић каже да у Србију погрешно Јиа перципирају као непријатеља.

– То је погрешно, он спроводи званичну политику САД према Западном Балкану. Ништа не ради по свом нахођењу, ништа за шта нема подршку својих послодаваца – закључује Станојевић.

Хојт Ји је доспео у жижу јавности у региону средином прошле године, након што је накратко смирио узавреле политичке прилике у Македонији (формирање владе) и Албанији (одржавање избора).

Додик: Он је шарлатан

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је јуче да је сасвим небитно где ће амерички дипломата Брајан Хојт Ји бити амбасадор јер је, како каже, он прошлост, а политика гарнитуре којој припада је непријатељска према РС.

– Он је мало покушао да буде већи играч него што му припада, али у сваком случају он је прошлост. Где ће он бити амбасадор, то је небитно, може да буде и у Сарајеву, али политика те гарнитуре, бивше администрације САД, била је лоша и непријатељска према РС и ми смо се тако односили према њима – рекао је Додик.

Коментаришући да ли је Ји добио већи значај него што му припада, Додик каже:

– Он је један шарлатан који је овде покушао да спроводи неке идеје једног ужег круга људи на Балкану. Тако су покушали и са причом о Дејтону два. То није нова идеја, њу су пре десет година пласирали поједини Американци у Сарајеву који су сматрали да је баш тад било време за нови Дејтон, чиме би се укинули ентитети и створила унитарна и јединствена Босна – рекао је Додик.

Извор: Blic.rs