Издвајамо Србија

„Ђинђић, па Ивановић – почнете да се питате где то живите“

Само један догађај у новијој историји Србије може се упоредити са убиством које се десило у Косовској Митровици.

Пре 15 година убијен је премијер Зоран Ђинђић и иако је он био државник, а Ивановић лидер мале партије на северу Косова, шок који су те две смрти изазвале може се поредити.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Премијер Србије убијен је усред бела дана испред свог радног места. После 15 година политичар Оливер Ивановић убијен је такође на прагу свог радног места. И ту, чини се, сва сличност престаје.

“Његово убиство је политичко убиство и то је једина сличност са Ђинђићем. Ђинђић је био премијер Србије и консеквенце су биле драматичне. Оливер је опозициони политичар на северу Косова што је тамо врло ретко. То већ показује специфичност Оливера, да је био свој човек”, рекао је бивши потпредседник у Влади Зорана Ђинђића Жарко Кораћ.

И новинар недељника “Време” Филип Шварм сматра да једна ствар спаја ова два атентата.

“То је да су изазвали шок и огромно огорчење и жалост, показује да од убиства Ђинђића до данас постоје људи који могу да покрену механизам политичких убистава”, рекао је он.

Теорија Марка Ницовића је да “као што је Ђинђићу дошло главе то што је већ договорио поделу Косова са Шредером, да је Ивановић случајно изабран као маркантна политичка фигура да би направио хаос и Србима и Албанцима”.

“Оливер Ивановић је изабран ту због стратешких померања да се направи штета пре Европи, а Србија је у неважна као територија, исувише је мала и сад ће Европа променити аспирације да усиса западни Балкан зато што неће више да има проблема са државама са нерешеним питањима и то је суштина”, рекао је бивши начелник београдске полиције Марко Ницовић.

Ницовић своју теорију поткрепљује последњим упозорењем Стејт департмента да су на северу Косова могући терористички напади.

“Је ли Хардинај тражио учешће САД у преговорима, а Европа то одбила, је л Могерини прекинула састанак са Хардинајем, јер све то указује да Американцима не одговара да Европа поново покрива овај простор, они су на овај начин одложили сва померања југоистока Европе ка Европи”, додао је Ницовић.

Као некад Ђинђић, који је избегао атентат колима код хале Лимес, и Ивановићу је пре неколико месеци запаљен ауто. Обојици је прећено.

“Он је говорио очите ствари и то врло храбро: о криминалу, о Митровици, о Косову, о шверцу дроге и оружја, о нелегалним радњама, њега је требало ућуткакти”, додао је Кораћ.

“Када имате овај механизам политичких убистава, где су главом платили Ђинђић и Ивановић, почнете да се питате где ви то живите, у којој држави, да ли се овде икада ишта добро може догодити, кад ето поново имате убице који вршљају и које су убиле једног племенитог и доброг човека, човека који је био частан и поштен и борио се за свој народ у Косовској Митровици”, додао је Шварм.

 

 

Извор: Прва ТВ