Србија

1999. ОДБИО ЈЕ ДА НАС БОМБАРДУЈЕ А САД ЈЕ ПОЗДРАВИО СРПСКУ БРАЋУ: Ево шта је Грк Маринос написао на свом Фејсбуку

БЕОГРАД – Грчки капетан Маринос Рицудис, ког ће српска историја занавек памтити као човека који је одбио да бомбардује српски народ 18. априла 1999, одликован је ове недеље Орденом Светог цара Константина. Одликовао га је Свети Синод Српске православне цркве.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Маринос је своју одлуку донео када му је било само 26. година, ризикујући чин, читаву своју војну каријеру и диплому морнаричке академије.

И дан-данас, како каже, још не може да схвати зашто му је српски народ толико захвалан, али каже да разуме да је част која му је указана невероватна и вероватно највећа коју ће икада доживети.

Овим поводом Маринос се на свом Фејсбук профилу обратио својој српској браћи овим речима:

– У Србији су ми многи рекли да ми је народ захвалан на свему. Нисам у стању да схватим о чему се ради, нити да искажем своја осећања, али сам свестан чињенице да ми је ово највеће признање које сам икада добио. Нема сумње да је ово признање једно од највећих које свака духовна особа може да добије. Нисам ни сањао да ћу ово једном добити, признање од целе нације православне традиције и храбре прошлости. Србија нису само људи и зграде већ и свеци, краљеви, свети манастири, застава, борбе без икаквих шанси, храбри војници који су гинули током борби, култура, литература и све у њиховој цивилизацији – написао је грчки капетан.

Sharing my feelings. In Serbia many people told me, that the Nation of Serbia is grateful to me. I am unable to…

Posted by Marinos Ritsoudis on Friday, January 26, 2018

Подсетимо, млади капетан Маринос Рицудис, који је тада имао само 26 година, одустао је од напада на Србију тако што је окренуо свој брод и вратио га у луку рекавши да неће да бомбардује своју српску правоалавну браћу. Он је због тога и робијао.

– Ово се зове право крвно братство које није нагризло време. Осећам се благословеним, захвалним и поносним и да, ово је нешто што се зове вечност.

 

Извор: Kurir.rs