loading...
Србија

Американци побеснели: Зашто српски медији шире најгоре лажи на рачун Америке?!

У Београду је основан Конгрес српско-америчког пријатељства, а амерички амбасадор Кајл Скот каже да је реч о правом пријатељству између две земље иако је, додаје, било изазова и неслагања.

Скот је, говорећи о својим искуствима, навео да је за две године упознао топлину и гостопримство српског народа, али је, каже, био „бесан када прочита наслове у таблоидима, који Америци приписују најгоре намере, и када види да „медији цитирају такозване експерте и неименоване изворе како би ширили лажи”.

Скот је то назвао говором мржње, и додао:

„Једини лек за говор мржње је слобода говора – храбри мушкарци и жене који су спремни да бране истину. Зато је важно да је ова група отворена и другим члановима, јер истина о нашим односима је да су везе које спајају два народа део заједничке ДНК”, рекао је он.

Оценио је да су данас односи између САД и Србије свеобухватни и дубоки. Нови конгрес је, додаје Скот, „узбудљиво поглавље” у причи о пријатељским односима две земље, као и начин да се они продубе. Каже да су сви грађани Србије добродошли да се укључе у рад Конгреса. Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић рекла је да и Србија и САД заслужују да имају много боље односе него што их имају данас.

„Пре тачно 100 година српска застава вијорила се на Белој кући. А данас не можемо а да се не запитамо како нам се догодило да после снажног пријатељства у два светска рата САД буду најгласнији заговорник НАТО бомбардовања Србије 1999. године.

Како смо дошли до тога да Вашингтон данас буде ближи Приштини него Београду. И како смо дошли до тога да Срби убију тројицу америчких држављана Битићи и да Београд буде једини град у Европи у којем је запаљена америчка амбасада”, рекла је она.

Каже да сви о тим питањима треба „поштено да размисле”. Она је истакла да су САД један од највећих страних донатора и инвеститора у Србији, као и да је у односу на 2001. годину данас извоз Србије у САД већи 50 пута.

„Америчке компаније не само да запошљавају скоро 20.000 радника у нашој земљи, већ су до сада инвестирали близу четири милијарде долара у Србију и више од једне милијарде донирали кроз програм развојне помоћи”, истакла је она.

Михајловићева је додала да су САД један од најважнијих партнера који Србију подржавају на путу европских интеграција и подсетила да је након четврт века успостављена директна линија Београд – Њујорк.

„Све то је веома важно за јачање наших односа, зарад будућности наше деце. Апсолутно подржавам иницијативу за оснивање Конгреса српско-америчког пријатељства и желим вам дуговечност”, закључила је она.

Владимир Маринковић, потпредседник Народне скупштине, истакао је да као народ и земља можемо пуно да научимо од САД. „Стубови на које ћемо се ослањати су иновације, модерне технологије и образовање. Надам се да ће наша сарадња бити дуговечна, чврста и јака”, рекао је Маринковић.

 

Извор: Politika.rs

loading...