Србија

Американци тврде: Русија само користи Србију за борбу против ЕУ

Pixabay.com

Русија годинама ради на остваривању утицаја у југоисточној Европи, користећу Србију као упориште за успостављање “пријатељског џепа на непријатељском континенту”, а Европска унија – напокон, мада “окаснело” узвраћа, оцењује у данашњој анализи Асошиејтед прес.

Америчка агенција у анализи, неколико дана после посете шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова Београду, најављује турнеју председника Европске комисије Жан-Клод Јункера по седам балканских земаља.

Јункерова турнеја на коју креће већ сутра како би промовисао нову европску стратегију ширења ка истоку, а која се завршава самитом ЕУ у Бугарској 1. марта, оцењује се као “окаснели покушај ЕУ да се супротстави домашају Русије”, наводи АП.

– Русија углавном жели да обесхрабри земље Западног Балкана у њиховим тежњама ка придруживању НАТО-у, али Москва покушава да их одврати и од придруживања ЕУ – наводи агенција.

– Србија је главно поље за антизападне активности Москве у Европи јер ове две словенске и претежно православне хришћанске земље деле дубоке културне и историјске везе – оцењује америчка агенција.

Кремљ је, наводи се толико забринут да би могао да изгуби свог савезника да је руски министар спољних послова Сергеј Лавров више пута, током недавне посете Србији, да чланство у ЕУ није најбоље решење.

АП указује и на упозорење Лаврова да су поновљени позиви ЕУ Србији да прилагоди своју спољну политику европској и наметне санкције Русији заправо иста грешка какву је Запад направио притискајући ратом разорену Украјину да се определи између Уније и Русије.

Агенција скреће пажњу и на речи руског шефа дипломатије да је војна неутралности и одбијање Србије да се придружи НАТО за Русију је један од главних фактора који обезбеђују стабилност на Балкану и европском континенту генерално.

– На Западу постоје растући страхови да Русија користи Србију како би распирила тензије на Балкану наоружавајући своју савезницу војним авионима и тенковима док ради на дестабилизацији суседне Босне, Црне Горе и Македонији – истиче АП.

С друге стране, спољна и безбедносна политика ЕУ изграђена је на неуспеху Европе у пружању одговора на ратове на Балкану који су пратили распад Југославије, те тај блок остаје обазрив у погледу могућности да нека етничка неслагања, каква су изазвала сукобе 1990, и даље постоје, објашњава америчка агенција.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Tanjug

loading...
Loading...