loading...
Издвајамо Свет

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Тандем С-400 – „Панцир“ затвара небо за НАТО авионе

Фото: Јутјуб

Коришћење у тандему противваздушног ракетног система С-400 Тријумф и топовско-ракетног коплекса Панцир-С1 ће имати драматичан ефекат када се ради о обезбеђењу руског неба, кажу експерти америчке аналитичке организације The Jamestown Foundation.

Фото: Јутјуб

И када Американци кажу „драматичан”, мисле на то да Сједињене Америчке Државе неће бити у стању да привире у руски ваздушни простор.

Аутори овог истраживања су посветили посебну пажњу развоју система Панцир-С1 чије су могућности у задње време знатно увећане. Разрађена је, на пример, мала ракета која се незванично зове „Гвозд“ за борбу против беспилотних летелица. Очекује се такође да ће у најскоријој будућности Панцири моћи да проналазе циљеве на даљини до 75 км уместо садашњих 40, а радијус дејстава од 20 км ће бити проширен два пута.

Занимљиво, настављају аналитичари, је то да сличних противваздушних коплекса у америчкој армији једноставно нема. То се наводно објашњава тиме да се Американци уздају у своје ваздушне снаге, иако се са озбиљним противником у ваздуху одавно нису срели. Буквално ових дана амерички медији су призналида је Панцир-С1 скоро идеално оружје за јато офанзивних беспилотних летелица.

Системи С-400 су, напротив, прва линија ПВО, јер проналазе циљеве на даљини до 600 км, а обарају их на 400 км. И Министарство одбране Русије већ организује вежбе у којима се ови комплекси користе у тандему, попут недавних маневара у Калињинградској области. А заједно са средствима радиоелектронске борбе, С-400 и Панцир могу послужити не само за одбрану већ и за ефикасан контранапад, кажу експерти The Jamestown Foundation.

 

 

Извор: rs.rbth.com