Србија

ДАЧИЋ О ПРИЗНАЊУ КОСОВА: Ускоро ће их бити мање од 100, списак Приштине је ЛАЖАН!

БЕОГРАД – Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да за Србију није од суштинске важности да број земаља које су признале самопроглашену независност Косова падне испод 100, али напомиње да је списак привремених власти у Приштини са 116 земаља које су признале “независност” у ствари “лажни списак”.

 

Loading...

Дачић сматра и да број земаља које су признале независност неће бити од већег значаја уколико Косово затражи чалнство у УН, јер ће, претпоставља, Кина и Русија ставити вето.

“Реч је о симболици…Из Приштине тврде да их је на њиховом списку 116 земаља признало. Али када погледате тај списка на њему су државе које нису чланице УН, земље које нису признале Косово, али и оне које су повукле то признање. То је заправо лажни списак”, рекао је Дачић отварајући Међународну конференцију “Медијација, спречавање и решавање конфликата у настајућој парадигми”.

Шеф српске дипломатије међутим очекује да ће тај број пасти на 96 јер је то, каже половина броја чланица УН “те тако из Приштине више не могу тврдити како је више од половине чланица УН признало Косово”.

Подсаћа и да су Суринам, Бурунди и Гвинеја Бисао одлучили да повуку признамње, те да Гамбија преиспитује своју одлуку.

Дачић, међутим, упозорава да су сада све земље које су најавиле да размишљају да преиспитају одлуку п оризнању “под притиском”, те додаје да очекује да ће Приштина сада као “тужибаба жалити САД и Великој Британији”.

“Сада ће амбасадори тих земаља да позову председника Гамбије и питају га зашто је то урадио и под чијим притиском”, рекао је Дачић, уз опаску да је “легитимно када неко лобира за признање Косова, али да је скандал кад неко лобира за повлачење признања”.

 

Извор: Kurir.rs / Tanjug

Loading...
loading...
loading...