Издвајамо Србија

Дачић о САД и „шта значи споразум Београда са Приштином“

Фото: Јутјуб

Србија покушава да нађе одређене заједничке интересе са новом америчком администрацијом, рекао је српски шеф дипломатије Ивица Дачић.

Он је то истакао после сусрета са Весом Мичелом и уочи разговора са Рексом Тилерсоном, а за „Глас Америке“ је додао да је сусрет са Мичелом практично био увод у сусрет са Тилерсоном, са којим се срео и недавно у Бечу.

Подсетивши да је Мичел нови човек у америчкој администрацији, који је заменио Викторију Нуланд, Дачић је рекао да он није из тог класичног формата Стејт департмента и представља „човека нове америчке администрације“.

„Имајући све то у виду трудимо се да на најозбиљнији начин приђемо најважнијим носиоцима америчке званичне државне политике. То су председник Трамп, потпредседник Пенс, Тилерсон, како бисмо видели да ли постоји разумевање за српске аргументе“, рекао је Дачић.

Подсетивши да ће се 28. јула навршити век од када се српска застава завијорила на Белој кући, амерички председник Вудро Вилсон је то урадио у част српских војника који су пали као жртве у Првом светском рату, а био је и велики пријатељ Михајла Пупина, Дачић је казао да су након тога, у овом тренутку, односи две државе дошли у једну фазу потпуног непоклапања.

„Чак не бих рекао ни непоклапања, него великог сукобљавања. Имали смо чак и бомбардовање“, навео је Дачић.

Он је казао да мисли да сада долази до промена, барем у том смислу да постоји спремност да се саслушају „наши аргументи и да се саслушају наши предлози како ми мислимо да се одређене ствари могу решавати и шта нам је заједнички интерес“.

А то су, навео је министар, безбедност, стабилност, мир у региону.

„Да би до тога дошло, то се не може остварити без договора са српским народом као највећим народом у региону. Да би до тога дошло мора да се пронађе неки заједнички, ја то зовем минимумом заједничког интереса, не морамо максимум, да дођемо до минимума. И зато мислим да је овај састанак са Мичелом био веома користан“, казао је Дачић.

Упитан шта за Београд значи правно-обавезујући споразум са Приштином и да ли је то признавање Косова, Дачић је рекао да тај споразум значи да „ми треба да регулишемо наше односе, да немамо билатералне спорове са Косовом“.

А на питање да ли то подразумева две државе, Дачић каже да „они могу да размишљају о томе како хоће појединачно, али да ЕУ као организација не може да утврди такав став никада зато што постоји пет земаља које нису признале Косово“.

„Ако неко мисли да ми сад треба да прихватимо оно што су једнострано урадили Албанци, мислим да то није реално“, навео је министар.

Говорећи о истрази о убиству Оливера Ивановића, Дачић је поновио да Србија није добила никакве информације из Приштине.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

фебруар 2018.
П У С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728