loading...
Издвајамо Србија

ДАЧИЋ: У логорима у НДХ се такмичили ко ће више да закоље Срба, Јевреја и Рома

Фото: Јутјуб

Са Хрватском желимо да развијамо најбоље могуће односе, али не по цену да им опростимо и заборавимо геноцид који је почињен током НДХ, поручио је министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је поновио да би Хрватска требало међу првима да се поклони жртвама геноцида у Јасеновцу, уместо што тражи извињење и шаље протестне ноте.

„Треба да им се извињавао што је НДХ поклала наш народ?“, питао је Дачић говорећи о недавно одржаној изложби „Јасеновац — право на незаборав“ у седишту УН у Њујорку, након чега је Србији упућена протестна нота.

Истакао је да су концентрациони логори у Независној држави Хрватској били једини у том систему којим нису руководили нацисти, већ хрватске усташе.

„Нису убијали људе у гасним коморама него лично такмичећи се ко ће више да закоље Срба, Јевреја и Рома, убијајући пред очима родитеља њихову децу, откидајући им главе и друго. На изложби у УН је могао да се види и специјални нож који је измишљен да би се клали Срби, који се звао ’србосјек‘“, навео је Дачић.

Дачић је рекао да и данас у Немачкој постоји и ради фирма која је израђивала тај нож.

„И данас после свега, уместо да Хрватска ћути и да се поклони жртвама геноцида, они шаљу протестне ноте, треба да им се извињавамо што су поклали наш народ. То се никада неће десити“, рекао је Дачић.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com

loading...